Witam Kochani! Ostatnio robiłam mielone z pieczarkami i mozzarellą i choć podobnych przepisów było już u mnie trochę to tym też warto się podzielić, bo kotlety wychodzą pulchne i mięciutkie...
Składniki na ok. 15 kotletów
ok. 1kg mięsa mielonego najlepiej mieszanego
250-300 g pieczarek pokrojonych drobniej lub startych na tarce na dużych oczkach
1 gałka mozzareli lub sera żółtego pokrojonego w kostkę
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku (na 1 kg mięsa potrzeba 1 łyżeczkę soli z brzuszkiem)
tłuszcz do smażenia
trochę posiekanego koperku
przyprawy ziołowe po szczypcie wg uznania (u mnie: tymianek, kminek, gałka muszkatołowa, czosnek
LINK do przygotowania na filmie
Rozgrzewam tłuszcz na patelni i dodaję posiekaną drobno cebulę. Chwilę ją podsmażam i zaraz dodaję pieczarki pokrojone. Krótko podsmażam mieszając i nieco przyprawiam. Odstawiam do przestudzenia.
Do mięsa mielonego dodaje pieczarki, mozzarellę, połowę ilości bułki tartej, sól, przyprawy, posiekany koperek. Mieszam całość wstępnie widelcem a po chwili ręcznie. Formuję średniej wielkości kotlety. Lepiej formować bardziej płaskie kotlety, dzięki temu obróbka termiczna na patelni jest krótsza. Obtaczam kotlety w pozostałej bułce tartej. Jeśli chcecie, by były chrupiące warto je obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym białku a na koniec w bułce. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na średnim grzaniu, tradycyjnie jak wszystkie kotlety kilka minut z każdej strony. W sezonie na młodą kapustę takie kotleciki to rarytas.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Robię je dosyć często. Moja rodzinka je lubi
OdpowiedzUsuńPo prostu sprawdzone połączenie popularnych składników
UsuńZdecydowanie smaczniejsze niż tradycyjne mielone. :)
OdpowiedzUsuńzwykłe mielone też lubię, ale te faktycznie smaczniejsze
UsuńTakie przepisy to ja lubię. Warto sobie urozmaicać
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto. Polecam i dziękuję za odwiedziny
UsuńŚwietny pomysł! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszności! Polecam i ciekawa jestem oceny
UsuńWarto zwykłe przepisy urozmaicać, Ja bardzo lubię takie kotlety
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dla urozmaicenia. Przy najbliższej okazji wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki. Będę robiła częściej.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takich. Musze się wziąć do roboty :D
OdpowiedzUsuńNastępne mielone wykonam wg tego przepisu. Dziękuję. :)
OdpowiedzUsuń