Witam Kochani! Poświąteczna lekka sałatka, jak najbardziej wskazana a przy tym rewelacja w smaku. Bardzo polecam!
Składniki na ok. 4-5 porcji
250 g dobrego twarogu półtłustego lub taki własnej roboty
3 jajka ugotowane na twardo
trochę szczypiorku
1 łyżka majonezu
1 łyżka z brzuszkiem śmietany świeżej lub jogurtu naturalnego- byle nie był zbyt kwaśny
ciut soli do smaku i opcjonalnie ciut miodu
LINK do przygotowania na filmie
Twaróg rozdrabniam widelcem. Dodaję jajka ostudzone pokrojone w kostkę, rzodkiewkę pokrojoną w dość drobną kostkę, szczypior tradycyjnie posiekany. Mieszam składniki wstępnie z odrobiną soli.
Mieszam w osobnej misce śmietanę z majonezem (opcjonalnie można dodać ciut miodu dla wzmocnienia smaku-płaska łyżeczka wystarczy) i dodaję do sałatki. Mieszam całość i gotowe! Kilka rzodkiewek można zetrzeć i udekorować wierzch najlepiej przed podaniem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
O tak najlepsza! Do śniadania jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńA ja jeszcze takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńPychotka koniecznie proszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam do takiej sałatki jajka, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńTo rewelacyjne smakowo połączenie. Polecam!
UsuńSałatka pysznie smakuje do pieczywa. Idealna na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak: idealna. Dziękuję za odwiedziny!
UsuńUwielbiam takie lekkie sałatki!
OdpowiedzUsuńMój tata robił podobną sałatkę jeszcze gdy byłam dzieckiem. Chociaż o ile się nie mylę, bazą był u niego serek wiejski. W każdym razie pamiętam, że mimo jej "zdrowych" właściwości zawsze mi smakowała. Teraz szukam dla siebie lepszych alternatyw dla typowego jedzenia typu fast food, czy mrożonek ze sklepu. Twaróg, jajko, rzodkiewka, trochę majonezu. Twój przepis ląduje wysoko na mojej liście zdrowych znalezisk. Cieszę się, że tutaj trafiłam. Zabieram się teraz za przeglądanie kolejnych wpisów. Świetna robota!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie przetestować ten przepis!
OdpowiedzUsuń