Strony

wtorek, 12 kwietnia 2022

Jajka faszerowane trzy pyszne wersje

 Witam Kochani! Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wszystkim pogody ducha, zdrówka i pyszności na Wielkanocnym stole. Dołączam przepis na jajka w trzech smakach - jeden z nich to sprawdzony farsz z szynką, drugi z dodatkiem ćwikły, trzeci z awokado.


Składniki na ok. 10 jaj ugotowanych na twardo ostudzonych pokrojonych wzdłuż na połówki (osobno białka i żółtka)




Farsz z szynką

ok. 100 g szynki pokrojonej w kostkę

2 żółtka ugotowane

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

ciut miodu

trochę szczypioru

sól do smaku

Przygotowanie farszu:  Rozgnieść żółtka i wymieszać wszystkie składniki łyżką.


Farsz różowy 

2 żółtka ugotowane

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

1-2 łyżeczki ćwikły lub soku z buraka

1 łyżka majonezu

ciut miodu

1 łyżeczka musztardy lub ciut chrzanu

sól, pieprz do smaku: składniki wymieszać lub zmiksować

Przygotowanie farszu: Rozgnieść żółtka i wymieszać lub zmiksować


Farsz zielony z awokado

1 awokado obrane bez pestki takie dość miękkie

2 żółtka ugotowane 

ok. 60 g świeżego gęstego twarogu

płaska łyżeczka chrzanu

1 łyżka majonezu

2 łyżki soku z cytryny

ciut miodu

 sól do smaku

Przygotowanie farszu:  Miksuję wszystkie składniki


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie



Ugotowane białka jajek wypełniam farszem i gotowe.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Z avocado napewno spróbuję. Z szynka już miałam okazję spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto dodać na stół nieco urozmaicenia i koloru. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Super propozycja. Trzy farsze na półmisku i każdy znajdzie smak dla siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie furorę zrobiły te z avocado. Aż byłam zaskoczona

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze takich. Będę musiała kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.