Witam Kochani! Kiedy nie mam ochoty na wyrabianie ciasta ani na ślęczenie przy rondlu z tłuszczem do wypiekania tradycyjnego chrustu sięgam po ciasto francuskie i pyszna przystawka do kawy spełnia się w bardzo krótkim czasie.
Z jednego ciasta francuskiego o wadze ok. 400 g wychodzi około 50-60 sztuk faworków, zwanych tez chrustem, czyli takie 2 blachy z typowego piekarnika.
LINK do przygotowania na filmie
Nastawiam piekarnik na 185 stopni C. funkcja z termo-obiegiem. Bardzo ważne, by ciasto francuskie trafiło do nagrzanego piekarnika zgodnie z przepisem (grubsze warstwy ciasta francuskiego, jak np: trójkąty nadziewane wymagają wyższej temperatury)
Faworki piekę ok. 7 minut w temperaturze185 stopni C. ( W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika) Po upieczeniu zostawiam faworki w piekarniku na kilka minut w temperaturze 50 stopni C., żeby się dosuszyły.
Faworki chłodne oprószam cukrem pudrem i gotowe!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Smakowite szybkie faworki. Chętnie spróbuję z ciastem francuskim.
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania! Dziękuję i polecam!
UsuńZdrowsza wersja. Super bardzo lubię ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńPychotki szybkie i lekkuchne. Polecam i dziękuję za odwiedziny
UsuńBez faworków i Pączków nie ma mowy o tłustym czwartku!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Polecam!
UsuńPieczonych faworków nigdy nie próbowałam. Będę musiała je zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie. Myślę, że takie faworki wpadną w mój gust
OdpowiedzUsuńNajgorzej czytać takie wpisy jak się jest na diecie i nie można jeść ;-)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za ten przepis! Przyznam, że do tej pory nie brałam się za faworki właśnie przez smażenie na tłuszczu, także wersja pieczona idealnie wpasowała się w mój gust ;). No i nie ukrywam, że moje dzieciaki zjadają je jak tylko pojawią się na talerzach :).
OdpowiedzUsuńJednak mam pytanie, wiem, że faworki z cukrem pudrem to klasyka, ale może próbowałaś dodawać do faworków coś na słodko prócz cukru pudru? Zastanawiałam się nad konfiturą lub czymś podobnym, choć wolałam najpierw poradzić się kogoś doświadczonego ;).
Mam nadzieję, że będziesz dalej publikowała ciekawe przepisy, które pozwolą mi urozmaicić moją kuchnię!
Witam i dziękuję za przetestowanie przepisu. Proponowałabym dżem lub sos owocowy aniżeli konfiturę, która nie oszukujmy się ma w składzie 99% cukru. Lubię eksperymentować, więc na pewno pojawią się efekty-przepisy, które mam nadzieję Cię zainteresują. Pozdrawiam serdecznie
Usuń