Strony

środa, 23 lutego 2022

FAWORKI błyskawiczne z ciasta francuskiego najłatwiejszy sposób

 Witam Kochani! Kiedy nie mam ochoty na wyrabianie ciasta ani na ślęczenie przy rondlu z tłuszczem do wypiekania tradycyjnego chrustu sięgam po ciasto francuskie i pyszna przystawka do kawy spełnia się w bardzo krótkim czasie.


Z jednego ciasta francuskiego o wadze ok. 400 g wychodzi około 50-60 sztuk faworków, zwanych tez chrustem, czyli takie 2 blachy z typowego piekarnika.


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Ciasto francuskie średnio o wymiarach ok. 40 cm x 25 cm dzielę na trzy prostokąty, które kolejno nieco rozwałkowuję na cieńsze ciasto. Wykrawam radełkiem paski z przecięciem  po środku każdego paska, jak w tradycyjnych faworkach (długość przecięcia po środku paska ok. 3-4 cm, żeby łatwo przewlekać ciasto przez otwór).



Uformowane faworki układam na blasze na papierze do pieczenia - ciastka powinny odpocząć 10-15 minut.



Nastawiam piekarnik na 185 stopni C. funkcja z termo-obiegiem. Bardzo ważne, by ciasto francuskie trafiło do nagrzanego piekarnika zgodnie z przepisem (grubsze warstwy ciasta francuskiego, jak np: trójkąty nadziewane wymagają wyższej temperatury)

Faworki piekę ok. 7 minut w temperaturze185 stopni C. ( W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika)  Po upieczeniu zostawiam faworki w piekarniku na kilka minut w temperaturze 50 stopni C., żeby się dosuszyły.



Faworki chłodne oprószam cukrem pudrem i gotowe!




Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


11 komentarzy:

  1. Smakowite szybkie faworki. Chętnie spróbuję z ciastem francuskim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania! Dziękuję i polecam!

      Usuń
  2. Zdrowsza wersja. Super bardzo lubię ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychotki szybkie i lekkuchne. Polecam i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  3. Bez faworków i Pączków nie ma mowy o tłustym czwartku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczonych faworków nigdy nie próbowałam. Będę musiała je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasto francuskie. Myślę, że takie faworki wpadną w mój gust

    OdpowiedzUsuń
  6. Najgorzej czytać takie wpisy jak się jest na diecie i nie można jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkie dzięki za ten przepis! Przyznam, że do tej pory nie brałam się za faworki właśnie przez smażenie na tłuszczu, także wersja pieczona idealnie wpasowała się w mój gust ;). No i nie ukrywam, że moje dzieciaki zjadają je jak tylko pojawią się na talerzach :).
    Jednak mam pytanie, wiem, że faworki z cukrem pudrem to klasyka, ale może próbowałaś dodawać do faworków coś na słodko prócz cukru pudru? Zastanawiałam się nad konfiturą lub czymś podobnym, choć wolałam najpierw poradzić się kogoś doświadczonego ;).
    Mam nadzieję, że będziesz dalej publikowała ciekawe przepisy, które pozwolą mi urozmaicić moją kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za przetestowanie przepisu. Proponowałabym dżem lub sos owocowy aniżeli konfiturę, która nie oszukujmy się ma w składzie 99% cukru. Lubię eksperymentować, więc na pewno pojawią się efekty-przepisy, które mam nadzieję Cię zainteresują. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.