Witam Kochani! Tiramisu to ciasto genialne - proste, bez pieczenia, niesamowicie pyszne i najlepsze do kawy .
Ostatnio pokusiłam się o zamianę mascarpone na tańszą wersję serka, który moim zdanie znakomicie się sprawdza.
Składniki na formę 29 cm x 20 cm
400 g twarogu kanapkowo-sernikowego np: Mój ulubiony z Wielunia (2 opakowania) lub inny twaróg sernikowy zmielony
200 g śmietany 12 % tłuszczu
500 ml śmietany kremowej 30% tłuszczu
ok. 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
aromat waniliowy
1 łyżka z małym brzuszkiem skrobi kukurydzianej lub śmietanexu (opcjonalnie)
ok. 300 g biszkoptów
1-2 łyżki kakao naturalne w proszku
Poncz do biszkoptów
ok. 300 ml mocnej kawy wystudzonej
50-60 ml rumu lub likieru np: amaretto
W jednej misie do twarogu dodaję śmietanę 12%, cukier, cukier waniliowy i miksuje chwilę do jednolitej konsystencji.
W drugiej misie ubijam śmietanę 30% do konsystencji kremu
Dodaję ubitą śmietanę do masy serowej i miksuję krótko do połączenia. Pod koniec miksowania dodaję do masy skrobię kukurydzianą lub śmietanex i ponownie krótko miksuję.
W formie wykładam pierwszą warstwę biszkoptów, wcześniej zanurzonych na krótko w zimnej kawie. Posypuję biszkopty kakao w proszku przez sitko.
Wykładam połowę masy. Wyrównuję i układam na nią drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
Pozostałą masę rozprowadzam na wierzchu. Wyrównuje i widelcem robię prosty wzorek. Posypuję kakao w proszku i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
Życzę przyjemnej degustacji!
Pozdrawiam Weronika
Nie wiedziałam, że skrobia kukurydziana nie musi być poddana obróbce termicznej. Jednak całe życie człowiek się uczy ;). A przepis wart uwagi, bo z używaniem jajek na surowo jakoś mi nie po drodze.
OdpowiedzUsuńNo bardzo jestem ciekawa tiramisu w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńZ tiramisu to nie ma nic wspólnego
OdpowiedzUsuńNieważne czy prawdziwe tiramisu czy inne. Robiłam kilka razy i jest świetne. Najlepiej, żeby pisać komentarze jak się coś zrobi, a nie tylko czytać i krytykować, pozdrawiam Panią serdecznie. Lidia 🙂
OdpowiedzUsuńPani Lidio bardzo dziękuję za sprawdzenie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie. Faktycznie szkoda, że niektórzy nie testują, bo punktowanie przecież zawsze łatwiejsze
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ciasto jest wspaniałe. Tiramisu "prawdziwe" jest przepyszne, ale niestety są w nim jajka, które czasem mogą zaszkodzić. Mascarpone również nie wszystkim przypada do gustu, bo ma taki krowi posmak. A ta wersja ciasta jest tańsza, bezpieczna i bardzo smaczna. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂 Agnieszka
OdpowiedzUsuńI tak właśnie jest. Można podmieniać składniki a efekt wcale nie ucierpi na smaku i pozwoli zaoszczędzić a jak wiadomo grosz do grosza daje satysfakcje. Dziękuję za odwiedziny i konstruktywny komentarz. Pozdrawiam serdecznie
Usuń