Strony

czwartek, 21 października 2021

Tiramisu tanio przepysznie bez jaj z serkiem ale bez mascarpone

 Witam Kochani! Tiramisu to ciasto genialne - proste, bez pieczenia,  niesamowicie pyszne i najlepsze do kawy . 




Ostatnio pokusiłam się o zamianę mascarpone na tańszą wersję serka, który moim zdanie znakomicie się sprawdza.

Składniki na formę 29 cm x 20 cm

400 g twarogu kanapkowo-sernikowego np: Mój ulubiony z Wielunia (2 opakowania) lub inny twaróg sernikowy zmielony
200 g śmietany 12 % tłuszczu
500 ml śmietany kremowej 30% tłuszczu
ok. 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
aromat waniliowy
1 łyżka z małym brzuszkiem skrobi kukurydzianej lub śmietanexu (opcjonalnie)
ok. 300 g biszkoptów
1-2 łyżki kakao naturalne w proszku


Poncz do biszkoptów

ok. 300 ml mocnej kawy wystudzonej
50-60 ml rumu lub likieru np: amaretto



W jednej misie do twarogu dodaję śmietanę 12%, cukier, cukier waniliowy i miksuje chwilę do jednolitej konsystencji.

W drugiej misie ubijam śmietanę 30% do konsystencji kremu 

Dodaję ubitą śmietanę do masy serowej i miksuję krótko do połączenia. Pod koniec miksowania dodaję do masy skrobię kukurydzianą lub śmietanex i ponownie krótko miksuję.

W formie wykładam pierwszą warstwę biszkoptów, wcześniej zanurzonych na krótko w zimnej kawie. Posypuję biszkopty kakao w proszku przez sitko.



 Wykładam połowę masy. Wyrównuję i układam na nią drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą. 





Pozostałą masę rozprowadzam na wierzchu. Wyrównuje i widelcem robię prosty wzorek. Posypuję kakao w proszku i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

Życzę przyjemnej degustacji!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że skrobia kukurydziana nie musi być poddana obróbce termicznej. Jednak całe życie człowiek się uczy ;). A przepis wart uwagi, bo z używaniem jajek na surowo jakoś mi nie po drodze.

    OdpowiedzUsuń
  2. No bardzo jestem ciekawa tiramisu w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tiramisu to nie ma nic wspólnego

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieważne czy prawdziwe tiramisu czy inne. Robiłam kilka razy i jest świetne. Najlepiej, żeby pisać komentarze jak się coś zrobi, a nie tylko czytać i krytykować, pozdrawiam Panią serdecznie. Lidia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Lidio bardzo dziękuję za sprawdzenie i ocenę. Pozdrawiam serdecznie. Faktycznie szkoda, że niektórzy nie testują, bo punktowanie przecież zawsze łatwiejsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem ciasto jest wspaniałe. Tiramisu "prawdziwe" jest przepyszne, ale niestety są w nim jajka, które czasem mogą zaszkodzić. Mascarpone również nie wszystkim przypada do gustu, bo ma taki krowi posmak. A ta wersja ciasta jest tańsza, bezpieczna i bardzo smaczna. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂 Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie jest. Można podmieniać składniki a efekt wcale nie ucierpi na smaku i pozwoli zaoszczędzić a jak wiadomo grosz do grosza daje satysfakcje. Dziękuję za odwiedziny i konstruktywny komentarz. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.