Witam Kochani! Polecam prosty sposób na soczyste kotlety z polędwiczki wieprzowej.
Składniki na 4 porcje
1 polędwiczka o wadze ok. 600 g
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
dodatkowo przygotowane wcześniej duszone grzyby, do których dodaję 2-3 łyżki śmietany (może być chuda 12% tłuszczu)
zielenina np: posiekany jarmuż lub natka z pietruszki
Polędwiczkę kroję w grubsze plastry, które rozkładam na desce i delikatnie nieznacznie rozbijam. Oprószam solą, pieprzem i odstawiam na kilka minut.
LINK do przygotowania na filmie
Takie kotlety możecie przygotować jak schabowe w delikatnej panierce z rozbełtanego jajka i obtoczone bułką - ja tutaj układam kotlety bez panierki tzw. saute na rozgrzanym tłuszczu i smażę króciutko z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Po czy zgarniam kotlety na połowę patelni a na jej wolną część dodaję uduszone przyprawione wcześniej grzyby, które tylko podgrzewam i dodaję śmietanę oraz zieleninę. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Polędwiczki z grzybami brzmi naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuń