Witam Kochani! Teraz jesienią polecam smakowitą surówkę z kiszonką kapuścianą z dodatkiem dyni i pora. Kapusta i dynia to niekwestionowane skarbnice witamin i minerałów a i por nie taki skromny, dołoży sporo do obrony naszej zdrowotności.
Składniki na ok. 6 porcji
ok. 40 dag dyni startej na tarce (wygodnie użyć dyni makaronowej, wtedy nie trzeba jej ścierać a wystarczy przy użyciu widelca wyskrobywać miąższ a ten sam formuje się w zgrabny makaron)
1 średni por (bez części ciemnozielonej i wierzchnich liści, przecięty wzdłuż, opłukany i pokrojony dość drobno)
Sos do sałatki
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka skromna majonezu
2 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego nierafinowanego
1 łyżeczka musztardy łagodnej
1-2 łyżeczki miodu (sprawdzi się wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, gryczany)
szczypta soli opcjonalnie
Przygotowanie sosu: Wymieszać wszystkie składniki
LINK do przygotowania na filmie
Wymieszać rozdrobnione warzywa i dodać sos. Wymieszać i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ciekawa propozycja - nigdy nie wykorzystywałam dyni do surówek.
OdpowiedzUsuńSurówki z dyni jeszcze nie robiłam. Dzięki serdecznie za przepis! :)
OdpowiedzUsuń