Strony

wtorek, 28 września 2021

Surówka na odporność z kiszonej kapusty dyni pora - mega smak i odżywka w prostym przepisie

 Witam Kochani! Teraz jesienią polecam smakowitą surówkę z kiszonką kapuścianą z dodatkiem dyni i pora. Kapusta i dynia to niekwestionowane skarbnice witamin i minerałów a i por nie taki skromny, dołoży sporo do obrony naszej zdrowotności.


Składniki na ok. 6 porcji





ok. 60 dag kapusty kiszonej

ok. 40 dag dyni startej na tarce (wygodnie użyć dyni makaronowej, wtedy nie trzeba jej ścierać a wystarczy przy użyciu widelca wyskrobywać miąższ a ten sam formuje się w zgrabny makaron)

1 średni por (bez części ciemnozielonej i wierzchnich liści, przecięty wzdłuż, opłukany i pokrojony dość drobno)


Sos do sałatki

4-5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżka skromna majonezu

2 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego nierafinowanego

1 łyżeczka musztardy łagodnej 

1-2  łyżeczki miodu (sprawdzi się wielokwiatowy, akacjowy, lipowy, gryczany)

szczypta soli opcjonalnie

Przygotowanie sosu: Wymieszać wszystkie składniki


Przygotowanie surówki

LINK do przygotowania na filmie


Wymieszać rozdrobnione warzywa i dodać sos. Wymieszać i gotowe!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja - nigdy nie wykorzystywałam dyni do surówek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Surówki z dyni jeszcze nie robiłam. Dzięki serdecznie za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.