środa, 28 lipca 2021

Borówki czarne w słoikach na zimę zawsze wychodzą - super dodatek do zup, ciast i deserów

Witam Kochani! Sezon jagodowy czy borówkowy trwa, więc szkoda go przegapić, tym bardziej, że borówki czarne to sprawdzone źródło najlepszych wartości, niezbędnych dla zdrowia. Polecam stary sprawdzony sposób na przetwory z jagód, przy tym bardzo łatwy i przyjemny do przygotowania.




Porcja na ok. 7 słoików o poj. 300 ml

2 kg jagód leśnych czarnych (borówka czernica)
200 g cukru drobnego (1 szklanka o poj. 250 ml)



Do umytych osączonych jagód dodaję cukier. Mieszam i odstawiam na ok. 3 godziny.

Przygotowuję słoiki, które najłatwiej umyte wyparzyć w piekarniku w temp. 100 stopni C. przez ok. 10 minut. Sprawdzam słoiki i zakrętki pod względem przydatności, czy np: nie ma wyszczerbień na gwintach i w miejscach  styku z słoika z deklami,  czy dekle nie są nadto odkształcone i zdarte itp.

Mieszam ponownie jagody i równomiernie wraz z prawie rozpuszczonym w soku cukrem nakładam do słoików bez potrzeby dodawania wody. Możecie jagód nie słodzić tez wyjdą dobre przetwory, chociaż cukier dobrze utrwala kolor, lepiej konserwuje i w tym przypadku sprawi, że więcej jagód wejdzie do słoika. 

Zakręcam dokładnie dekle i wstawiam do chłodnego piekarnika. Ustawiam temperaturę na 120 stopni C. termo-obieg i pasteryzuję 50-60 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki i czekam aż słoiki całkowicie wystygną. Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Gotowe!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


7 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...