Witam Kochani! Lato to najlepszy okres na takie i podobne zupy bogate w świeże warzywa. Wiele z nich można zrobić na bulionie lub po prostu na wodzie. Jeśli chcecie nie musicie jej zagęszczać, zwłaszcza, gdy planujecie zblendować na gładko - ja lubię patrzeć na pyszne warzywa, ich kształt, kolor i jeść je z ochotą...
Składniki na ok. 4 porcje
1 brokuł rozdrobniony
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone drobniej
1 cebula drobno pokrojona
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
pęczek koperku lub natki z pietruszki
ok. 1,5 litra wywaru z warzyw (bulion) lub wody
do zagęszczenia zupy (opcjonalne): 1 łyżka mąki pszennej, 1-2 łyżki śmietany chudej, 50 ml zimnej wody
sól, przyprawy wg uznania
LINK do przygotowania na filmie
Podsmażam cebulę na tłuszczu krótko do zeszklenia. Dodaję marchew, pietruszkę seler i mieszając co jakiś czas podsmażam przez chwilę. Dodaję brokuł. Mieszam i ponownie podsmażam kilka minut przyprawiając w trakcie. Zalewam wywarem z warzyw lub wodą i gotuję do miękkości tyle tylko, by warzywa zachowały ładny kształt i kolor. Dosmaczam zupę solą i zagęszczam pod koniec dodając do zmieszanej mąki z wodą i śmietaną około 100 ml gorącego wywaru, który łączę z całością. Jeszcze tylko wystarczy całość zagotować, przerwać grzanie i dodać trochę posiekanego koperku lub natki z pietruszki. Gotowe i pyszne do podania z makaronem, kaszą lub ryżem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super zupka brokułowa;)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń