Strony

środa, 3 lutego 2021

PYCHOTKI SEROWE z powidłami lub proste oponki z piekarnika

 Witam Kochani! Polecam smakowite ciasteczka lub oponki bez smażenia w głębokim tłuszczu - może właśnie na Walentynki. 


Składniki 


porcja na ok. 36 sporych ciastek wykrojonych tradycyjną szklanką, kieliszkiem i małym metalowym serduszkiem w sam raz 

400 g mąki tortowej pszennej

100 g masła 82% tłuszczu

300 g twarogu półtłustego (ważne, żeby był świeży i niekwaśny)

3 żółtka

około 200 g powideł śliwkowych lub innych 

3 łyżki śmietany 18 %  (ok. 50 ml)

100 g cukru drobnego (140 ml - nieco więcej niż pół szklanki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub łyżeczka sodki z małym brzuszkiem

szczypta soli


Przygotowanie

LINK przygotowania na filmie


Ciasta kruche i półkruche, czyli gęste z masłem lubię przygotować w rozdrabniaczu, z uwagi na to, że nie dotykam składników w nadmiarze rękoma, które swym ciepłem rozpuszczają tłuszcz, co z kolei skutkuje, że ciasto jest mniej pulchne. Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie, z przerwami  i dość krótko  tylko do momentu uzyskania takiej grubszej kruszonki. 

Jednak używając rozdrabniacza trzeba być czujnym, żeby silnik nie trafił na duży opór przy gęściejszym cieście - jeśli coś takiego się dzieje trzeba wyłączyć robot, dodać ciut śmietany, poprawić ciasto łyżką, jeśli gdzieś się mocno wybrzuszyło i robi opór. Po zmiksowaniu składników wkładam ciasto do miski. Jeśli się okaże, że jest bardzo lepkie, dodaję odrobinę mąki. Ciasto warto jeszcze krótko przerobić, ukształtować mniej więcej w kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby wypoczęło.

W wersji ręcznej najlepiej użyć mielonego twarogu wymieszanego z żółtkami, śmietaną,  cukrem, aromatem. Dopiero potem dosypać mąkę wymieszaną ze spulchniaczem a na końcu masło i starać się ręcznie krótko wyrobić całość.

Po wypoczynku ciasto krótko przerabiam, podsypując nieco mąką (na posypywanie trzeba doliczyć ok. 1-2 łyżki mąki). Dzielę na wygodne porcje, z których kolejno wałkuje placki o grubości przeciętnych ciastek (w przypadku samych oponek można  wałkować trochę grubiej). Formuje, jak na zdjęciach poniżej. Smaruję rozbełtanym białkiem i wypełniam powidłami. Piekę ok. 13 minut w temperaturze 180-185 stopni C, na termo-obiegu.






Życzę udanych wypieków !
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.