Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
czwartek, 22 października 2020
Jeśli znudziły Cię klasyczne ziemniaki mięciutkie kluski kartoflane zrobisz w mig
Witam Kochani! Wypróbujcie dobry sposób na zagospodarowanie wczorajszych kartofli lub zróbcie kluski ze świeżo ugotowanych. Wysiłek niewielki a efekt smakowy rewelacyjny.
Składniki na ok. 1 kg masy ziemniaczanej (ok.10 średnich ziemniaków): 100 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 120 ml śmietany lub mleka, sól do smaku
Składniki wg proporcji i przygotowanie ilustrują poniższe zdjęcia
Ugotowane chłodne zmiażdżone ziemniaki kształtujemy na 3/4 masy a 1/4 zostawiamy wolną
Do wolnej 1/4 wsypujemy przede wszystkim mąkę pszenną oraz przeciętnie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej dorównując do powierzchni kartoflanej
Dodatkowe składniki to: 1 jajo, tyle śmietany lub mleka, by po wyrobieniu ciasto było gęste, ale luźniejsze od typowego ciasta kopytkowego (zdjęcie poniżej)
Ciasto na kluski dobrze się porcjuje przy pomocy 2 łyżek. Wrzucam na wrzącą wodę i gotuję krótko ok. pół minuty, zresztą prawie natychmiast wypływają na wierzch. Zanim się wrzuci kluski do wrzątku można najpierw przygotować ich większą porcję, by nie gotowały się za nadto, dlatego też przydaje się taki duży cedzak. Wszystko po to, bo liczy się czas i żeby po wyjęciu kluski nie były "rozciapciane" - przepraszam za wyrażenie, ale lubię użyć tego dziwnego słowa, bo nieźle oddaje taki stan.
To smak z mojego dzieciństwa ! Dziękuję że mi przypomniałaś !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Elu dzięki za odwiedziny! Pozdrawiam i polecam
UsuńMega kluseczki ^^
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń