czwartek, 22 października 2020

Jeśli znudziły Cię klasyczne ziemniaki mięciutkie kluski kartoflane zrobisz w mig

 Witam Kochani! Wypróbujcie dobry sposób na zagospodarowanie wczorajszych kartofli lub zróbcie kluski ze świeżo ugotowanych. Wysiłek niewielki a efekt smakowy rewelacyjny.


LINK do przygotowania na filmie



Składniki na ok. 1 kg masy ziemniaczanej (ok.10 średnich ziemniaków): 100 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 120 ml śmietany lub mleka, sól do smaku

Składniki wg proporcji i przygotowanie ilustrują poniższe zdjęcia

Ugotowane chłodne zmiażdżone ziemniaki kształtujemy na 3/4 masy a 1/4 zostawiamy wolną

Do wolnej  1/4 wsypujemy przede wszystkim mąkę pszenną oraz przeciętnie 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej dorównując do powierzchni kartoflanej




Dodatkowe składniki to: 1 jajo, tyle śmietany lub mleka, by po wyrobieniu ciasto było gęste, ale luźniejsze od typowego ciasta kopytkowego (zdjęcie poniżej)


Ciasto na kluski dobrze się porcjuje przy pomocy 2 łyżek. Wrzucam na wrzącą wodę i gotuję krótko ok. pół minuty, zresztą prawie natychmiast wypływają na wierzch. Zanim się wrzuci kluski do wrzątku można najpierw przygotować ich większą porcję, by nie gotowały się za nadto, dlatego też przydaje się taki duży cedzak. Wszystko po to, bo liczy się czas i żeby po wyjęciu kluski nie były "rozciapciane" - przepraszam za wyrażenie, ale lubię użyć tego dziwnego słowa, bo  nieźle oddaje taki stan.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...