Składniki na formę o wymiarach około 33 cm x 22 cm
5 jaj
około 75 dag śliwek bez pestek (zużyłam ok. 20 śliwek)
2,5 szklanki mąki (ok. 350 g) (szklanka poj. 250 ml)
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170 g)
1 łyżka plaska cukru waniliowego
200 g masła 82 % tłuszczu lub margaryny albo oleju
50 ml mleka lub chudej śmietany np: 12%
do posypania owoców 1 łyżka cukru plus odrobina cukru waniliowego i cynamonu
Do rondla wkładam masło i dodaję mleko. Podgrzewam tylko tyle, żeby masło się rozpuściło. Nie gotuję. Masło powinno być letnie lub ciepłe przed dodaniem do ciasta.
Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia na sucho
W drugiej wygodnej misie do jaj dodaję cukier i cukier waniliowy. Roztrzepuję chwilę masę ręcznie rózgą - do momentu tylko aż cukier się nieco rozpuści. Po czym dolewam letni tłuszcz z mlekiem i ponownie krótko mieszam. Zaraz dodaję mąkę w 2-3 krótkich etapach, cały czas mieszając ręcznie. Dosłownie po chwili masa staje się gładziutka i kremowa, ale na tyle gęsta, że ciasta nie trzeba posypywać po wierzchu dodatkowo mąką w celu, by owoce nie opadały na dno w trakcie pieczenia. Po przełożeniu ciasta do formy i ułożeniu śliwek posypuję owoce niewielką ilością cukru, wymieszanego z cynamonem i szczypta cukru waniliowego.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. na ok. 35-40 minut, grzałka góra-dół. Ciasto po wystudzeniu smakuje świetnie bez dodatków lub wyśmienicie z kleksem bitej śmietany albo po prostu posypane cukrem pudrem a jeszcze bardziej wyjątkowo pochlapane delikatnie cieniutkimi strużkami miodu.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
w przepisie nie jest podany proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńJest! Jedna łyżeczka.
Usuńna youtube filmiku jest podana 1 lyzeczka proszku do pieczenia , a w komenterzu podaje sie 2 lyzeczki proszku lub 1 sody.
OdpowiedzUsuńw koncu jak ?
Przepis nie dla mnie, nie jestem fanką sliwek.
OdpowiedzUsuńCo to kogo obchodzi co pani lubi?
UsuńUwielbiam ciasto ze śliwkami. To moje ulubione owoce do ciasta, zaraz po rabarbarze.
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis z tym,że oszczędniejszy bo jajka 2, mąki 2 szkl., cukru 1 szkl., mleka 1/4 szkl.,1 łyżeczka proszku do pieczenia,cukier wanilinowy i 1/2 kostki margaryny no i oczywiście śliwki. Jest pyszne,pulchne nawet na drugi dzień. Od czasu do czasu robię z kruszonką mmmm pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo to jedz ten oszczędniejszy. Przepis super i blog extra. A więcej jajek w przepisie na ciasto sprawia, że ciasto jest po prostu smaczniejsze.
UsuńZrobiłam, jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne Polecam również
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa urzywam ten przepis do wszystkich ciasto z owocami I nie tylo bo bez owocow jako babka lub ciasto z kruszonka tez jest swietne bo dlugo zachowuje wilgotnosc
OdpowiedzUsuń