Strony

środa, 19 sierpnia 2020

Fantastyczne ciasto ze śliwkami zrobisz szybko bez miksera

Witam Kochani! Sezon śliwkowy w pełni. Polecam pulchne pyszne ciasto - minimum wysiłku, przygotowanie w kilka minut plus 35-40 minut pieczenia...





Składniki na formę o wymiarach około 33 cm x 22 cm


5 jaj
około 75 dag śliwek bez pestek (zużyłam ok. 20 śliwek)
2,5 szklanki mąki (ok. 350 g) (szklanka poj. 250 ml)
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170 g)
1 łyżka plaska cukru waniliowego 
200 g masła 82 % tłuszczu lub margaryny albo oleju
50 ml mleka lub chudej śmietany np: 12%
do posypania owoców 1 łyżka cukru plus odrobina cukru waniliowego i cynamonu





Do rondla wkładam masło i dodaję mleko. Podgrzewam tylko tyle, żeby masło się rozpuściło. Nie gotuję. Masło powinno być letnie lub ciepłe przed dodaniem do ciasta.

Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia na sucho

W drugiej wygodnej  misie do jaj dodaję cukier i cukier waniliowy.  Roztrzepuję chwilę masę ręcznie rózgą - do momentu tylko aż cukier się nieco rozpuści. Po czym dolewam letni tłuszcz z mlekiem i ponownie krótko mieszam. Zaraz dodaję mąkę w 2-3 krótkich etapach, cały czas mieszając ręcznie. Dosłownie po chwili masa staje się gładziutka i kremowa, ale na tyle gęsta, że ciasta nie trzeba posypywać po wierzchu dodatkowo mąką w celu, by owoce nie opadały na dno w trakcie pieczenia. Po przełożeniu ciasta do formy i ułożeniu śliwek posypuję owoce niewielką ilością cukru, wymieszanego z cynamonem i szczypta cukru waniliowego. 


Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C. na ok. 35-40 minut, grzałka góra-dół. Ciasto po wystudzeniu smakuje świetnie bez dodatków lub wyśmienicie z kleksem bitej śmietany albo po prostu posypane cukrem pudrem a jeszcze bardziej wyjątkowo pochlapane delikatnie cieniutkimi strużkami miodu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


12 komentarzy:

  1. w przepisie nie jest podany proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  2. na youtube filmiku jest podana 1 lyzeczka proszku do pieczenia , a w komenterzu podaje sie 2 lyzeczki proszku lub 1 sody.
    w koncu jak ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie dla mnie, nie jestem fanką sliwek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. To moje ulubione owoce do ciasta, zaraz po rabarbarze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam podobny przepis z tym,że oszczędniejszy bo jajka 2, mąki 2 szkl., cukru 1 szkl., mleka 1/4 szkl.,1 łyżeczka proszku do pieczenia,cukier wanilinowy i 1/2 kostki margaryny no i oczywiście śliwki. Jest pyszne,pulchne nawet na drugi dzień. Od czasu do czasu robię z kruszonką mmmm pycha. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jedz ten oszczędniejszy. Przepis super i blog extra. A więcej jajek w przepisie na ciasto sprawia, że ciasto jest po prostu smaczniejsze.

      Usuń
  6. Ja urzywam ten przepis do wszystkich ciasto z owocami I nie tylo bo bez owocow jako babka lub ciasto z kruszonka tez jest swietne bo dlugo zachowuje wilgotnosc

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.