Strony

czwartek, 2 kwietnia 2020

Domowa bułka pszenna kanapka tradycyjny sposób krok po kroku

Witam Kochani! Teraz czas na domowe pieczywo, bezpieczne i treściwe. Kanapka to rodzaj białego pszennego pieczywa idealnego do past, dżemów czy wędlin . Moim zdaniem najlepsza z mąki typ 480 do typ 550. Większość z nas z uwagi na pandemię musi być w domu jeszcze jakiś czas dla dobra Wszystkich, więc warto zabrać się do roboty! Pozostałe przepisy na domowe pieczywo LINK






Składniki na 2 kanapki o długości ok.30 cm

0,5 kg mąki pszennej np: typowa uniwersalna typ 480
4-5 dag drożdży instant (1 łyżeczka z brzuszkiem)
1 łyżeczka cukru
około 230 ml ciepłej wody
50 g masła lub 4 łyżki oleju np: słonecznikowego
3-5 łyżek maślanki lub kefiru (opcjonalnie, bo wystarczy woda)
8 g soli (1 łyżeczka soli z brzuszkiem)



Wymieszaj poniższe składniki i odstaw na kilka minut

4-5 dag drożdży instant (1 łyżeczka z brzuszkiem)
1 łyżeczka cukru
około 230 ml ciepłej wody

Przesiej mąkę do misy. Dodaj sól i wymieszaj na sucho.

W rondelku rozgrzej masło i przestudź tak, żeby w momencie dodania było płynne, ciepłe, ale nie gorące.

Do misy z mąką dolej rozczyn z drożdżami, kefir lub maślankę. Wyrabiaj ręcznie lub robotem około minuty. Dodaj roztopione ciepłe masło i ponownie wyrabiaj około 3-4 minut, mniej więcej do momentu, jak poczujesz, ze ciasto łatwiej odrywa się od ręki czy łopatek robota. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie w trakcie warto dodać 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrobić na gładko.

Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę a najlepiej na dłużej.

Wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Krótko przerób i formuj  na 2 podłużne długie grube paluchy. Przełóż do wysmarowanych foremek np: keksowych, jeśli widzisz, że ciasto mimo wszystko rośnie bardziej na boki, co oznacza, że było jednak nieco za rzadkie. U mnie ciasta upiekłam na papierze. Ciasto po ułożeniu na blasze lub foremkach powinno jeszcze wyrastać około 20-30 minut.


Nastaw piekarnik na ok. 200 stopni C., grzałka góra-dół.

Przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować ciasta mlekiem lub białkiem co poskutkuje lśniącą chrupiącą skórką.

Kanapki pieczemy ok. 27-30 minut w temp. 200 stopni C.

Polecam pyszny chleb z ziarnem: LINK




Polecam bardzo wyjątkowe bułeczki: LINK



Życzę Kochani Zdrowia i udanych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie Weronika




3 komentarze:

  1. Chyba się pomyliłaś. Drożdży instant 4-5g��

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda! Kocham pieczywo w każdej postaci, pieczywo chrupkie, pszenne, żytnie, orkiszowe! Muszę je upiec, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.