Składniki
sałata lodowa lub np: rzymska czy po prostu kapusta pekińska
solidna garść pokrojonych orzechów i śliwek suszonych (orzechy można wcześnie namoczyć, jeśli bardzo suche i twarde)
kilka oliwek pokrojonych
łyżka odsączonych kaparów z zalewy
250 g pomidorków koktajlowych
trochę posiekanego szczypioru lub pokrojona w piórka mała cebula
Sos sałatkowy bez soli i cukrów
1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
2-3 łyżki oliwy extra wirgin
1 łyżka soku z cytryny
Do pokrojonej wcześniej sałaty dodaję posiekany szczypior, pokrojone śliwki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plastry oliwki, kapary w całości odsączone. Mieszam wszystko z grubsza i dodaję sos wymieszany wcześniej z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mieszam ponownie i gotowe. Można odczekać pół godziny dla lepszych efektów smakowych, ale i zaraz po wymieszaniu jest bardzo smacznie. Polecam!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam takie jedzonko
OdpowiedzUsuńsałatki mogłabym jeść cały czas :D
OdpowiedzUsuńDo obiadu idealna.
OdpowiedzUsuń