Strony

czwartek, 9 stycznia 2020

Najsmaczniejsza szybka zapiekanka dla zapracowanych

Witam Kochani! Polecam pyszną zapiekankę ze szpinakiem. Nie bójcie się szpinaku! Dobrze połączony i przyprawiony jest po prostu mega mega smaczny. Polecam!





Składniki na formę około 26-28 cm ( porcja na 3-4 osoby)


3 duże jaja surowe rozmącone
1 duża papryka pokrojona w kostkę
150-200 g szpinaku (użyłam świeżego)
kilka kromek chleba tzw." z wczoraj..."
1 mozzarella rozdrobniona
3-4 łyżki oliwy dobrej jakości
1 cebula rozdrobniona
1 starty ząbek czosnku
przyprawy: szczypta soli, cukru, bazylii, pieprzu ziołowego







Wykładam chleb w formie np: na tartę. Polewam chleb oliwą.

Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę. Podsmażam całość ok. 4-5 minut pod przykryciem, mieszając w trakcie. 

Kiedy papryka zmięknie dodaję przyprawy i starty czosnek. Mieszam. Kilka sekund podsmażam i zaraz dodaję opłukany szpinak. Posypuję odrobiną soli i cukru, cukru po to, żeby szpinak nie ciemniał. Mieszam, dalej kilka sekund również krótko podsmażam i zaraz zdejmuję z ognia do lekkiego przestudzenia. 

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.

Na chleb wykładam masę paprykowo-szpinakową. Pomiędzy układam mozzarellę. Całość polewam rozbełtanymi jajkami. Wkładam do gorącego piekarnika 180 stopni grzałka góra dół na ok. 17-18 minut. Dla rumianego wierzchu podpiekam 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Szpinak gości u mnie bardzo często więc z przyjemnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie dania to coś co lubię, bo po pracy nie chce mi się gotować :) czasem mam wrażenie że gotowanie jest równie pracochłonne co produkcja warzyw, więc wszystkie błyskawiczne zapiekanki chomikuję w zbiorze przepisów :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.