Składniki na formę około 26-28 cm ( porcja na 3-4 osoby)
3 duże jaja surowe rozmącone
1 duża papryka pokrojona w kostkę
150-200 g szpinaku (użyłam świeżego)
kilka kromek chleba tzw." z wczoraj..."
1 mozzarella rozdrobniona
3-4 łyżki oliwy dobrej jakości
1 cebula rozdrobniona
1 starty ząbek czosnku
przyprawy: szczypta soli, cukru, bazylii, pieprzu ziołowego
Wykładam chleb w formie np: na tartę. Polewam chleb oliwą.
Do podsmażonej cebuli dodaję paprykę. Podsmażam całość ok. 4-5 minut pod przykryciem, mieszając w trakcie.
Kiedy papryka zmięknie dodaję przyprawy i starty czosnek. Mieszam. Kilka sekund podsmażam i zaraz dodaję opłukany szpinak. Posypuję odrobiną soli i cukru, cukru po to, żeby szpinak nie ciemniał. Mieszam, dalej kilka sekund również krótko podsmażam i zaraz zdejmuję z ognia do lekkiego przestudzenia.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Na chleb wykładam masę paprykowo-szpinakową. Pomiędzy układam mozzarellę. Całość polewam rozbełtanymi jajkami. Wkładam do gorącego piekarnika 180 stopni grzałka góra dół na ok. 17-18 minut. Dla rumianego wierzchu podpiekam 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Szpinak gości u mnie bardzo często więc z przyjemnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńszybkie dania to coś co lubię, bo po pracy nie chce mi się gotować :) czasem mam wrażenie że gotowanie jest równie pracochłonne co produkcja warzyw, więc wszystkie błyskawiczne zapiekanki chomikuję w zbiorze przepisów :D
OdpowiedzUsuń