Strony

środa, 22 stycznia 2020

Gofry domowe maślane super chrupiące wypróbuj sprawdzony przepis

Witam Kochani! Polecam wyjątkowo smaczne chrupkie gofry!




Składniki na ciasto na około 10 typowych gofrów

około 30 g masła stopionego letniego
2 szklanki mąki pszennej ( 500 ml)
2 szklanki mleka 2% (500 ml)
2 jaja osobno żółtka i białka
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat np: waniliowy




Potrzebujemy dwie misy. Do jednej z mąką dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder. Mieszamy na sucho. Dodajemy żółtka, mleko. Miksujemy do jednolitej konsystencji i dodajemy stopione letnie masło.
W drugiej misie miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru pudru dla utrwalenia piany, żeby nie podchodziła wodą i nie zmniejszała swojej objętości. Miksujemy krótko do połączenia.

Odstawiamy robot. Dodajemy pianę do ciasta i krótko mieszamy dużą łyżką do gładkiej masy.

Rozgrzewamy w trakcie gofrownicę i smarujemy dolne i górne pokrywy. Wylewamy średnią łyżkę wazową ciasta na jednego gofra. Przykrywam górną pokrywą i czekam około 7-9 minut. W pierwszych minutach lepiej nie otwierać gofrownicy. Gofry z dodatkiem masła są moim zdaniem smaczniejsze a także dłużej utrzymują chrupkość.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




6 komentarzy:

  1. Na sobotnie śniadanie z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi dziecko powiedziało, ''Mamo to chcę na kolacje"

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis. Mam kilka przepisów od Ciebie Weroniko.Sprawdziły się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie próbowałam - będziemy testować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czemu, ale jak robiłam je drugi i trzeci raz nie były aż takie chrupiące jak za pierwszym razem. Niektóre wcale nie wychodziły chrupiące. Może ktoś powie dlaczego tak mogło się stać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.