Składniki na ciasto na około 10 typowych gofrów
około 30 g masła stopionego letniego
2 szklanki mąki pszennej ( 500 ml)
2 szklanki mleka 2% (500 ml)
2 jaja osobno żółtka i białka
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat np: waniliowy
Potrzebujemy dwie misy. Do jednej z mąką dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder. Mieszamy na sucho. Dodajemy żółtka, mleko. Miksujemy do jednolitej konsystencji i dodajemy stopione letnie masło.
W drugiej misie miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru pudru dla utrwalenia piany, żeby nie podchodziła wodą i nie zmniejszała swojej objętości. Miksujemy krótko do połączenia.
Odstawiamy robot. Dodajemy pianę do ciasta i krótko mieszamy dużą łyżką do gładkiej masy.
Rozgrzewamy w trakcie gofrownicę i smarujemy dolne i górne pokrywy. Wylewamy średnią łyżkę wazową ciasta na jednego gofra. Przykrywam górną pokrywą i czekam około 7-9 minut. W pierwszych minutach lepiej nie otwierać gofrownicy. Gofry z dodatkiem masła są moim zdaniem smaczniejsze a także dłużej utrzymują chrupkość.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Na sobotnie śniadanie z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuż mi dziecko powiedziało, ''Mamo to chcę na kolacje"
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Mam kilka przepisów od Ciebie Weroniko.Sprawdziły się.
OdpowiedzUsuńwyglądają na puszyste ;D
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie próbowałam - będziemy testować.
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale jak robiłam je drugi i trzeci raz nie były aż takie chrupiące jak za pierwszym razem. Niektóre wcale nie wychodziły chrupiące. Może ktoś powie dlaczego tak mogło się stać
OdpowiedzUsuń