Składniki na 4-5 sporych porcji
około 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką lub bez
2 szklanki wody
połówka małej dyni bez nasion (ok. 30 dag)
kilka grzybów suszonych
około 150 g bakalii z przewagą śliwki, której dałam 100 g a reszta to morele i żurawina
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju do zrumienienia cebuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub kilka pomidorów bez skórki
przyprawy ziołowe wg uznania, u mnie: liść laurowy, 2 ziarna ziela ang, tymianek, bazylia, papryka mielona
szczypta soli do smaku
Zaczynam od gotowania kapusty (do kapusty wlewam wodę lub wywar z jarzyn, jak mam)
Dodaje do kapusty liść laurowy i ziele ang. ( gotowanie kapusty średnio ok. 25-30 min). W połowie gotowania dodaję pokrojone grzyby.
W międzyczasie kroję dynię w kostkę, bakalie, selera ścieram na tarce, siekam cebulę.
Zanim kapusta zmięknie dodaję dynię, bakalie, seler, przyprawy (liść laurowy i ziele ang. wyjmuję z garnka). Mieszam i gotuję jeszcze mniej więcej ok. 5 minut do miękkości dyni. Pod koniec dodaję starty czosnek, koncentrat pomidorowy i zrumienioną cebulę. Mieszam. Chwilę gotuję i gotowe! Pychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
No to mnie zaciekawiłaś - i coś czuję, ze będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam bigosu.
OdpowiedzUsuńZ dynią jeszcze nie jadłam, nawet nie słyszałam o takim połączeniu. Ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym bigos bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńBez mięsa brzmi nieźle, wypróbuję
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, będzie trzeba kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuń