piątek, 14 czerwca 2019

Kotlety z kalafiora dobre na ciepło jak i na zimno prosty przepis

Witam Kochani. Polecam idealne danie na upalne dni.Takie kotlety super smakują na zimno, zwłaszcza z chłodnym sosem jogurtowym, ogórkami czyli też taką lekką, mówiąc po naszemu:  mizerią.




Składniki na ok. 4 porcje



1 nieduży kalafior ugotowany chłodny
3 średnie ziemniaki ugotowane
1 jajko surowe
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
świeża zielenina: posiekany szczypior i koper
sól, pieprz do smaku i opcjonalne inne ziołowe przyprawy
tłuszcz do smażenia
2-3 łyżki bułki do obtoczenia



Ugotowany wystudzony kalafior i ziemniaki z jajkiem miażdżę praską. Dodaję mąkę ziemniaczaną (mąkę ziemn. można zastąpić kaszą manną). Dosypuję posiekaną świeżą zieleninę (jeśli nie ma szczypioru można dodać rozdrobnioną cebulę lekko zeszkloną na patelni). Dodałam jeszcze oprócz soli, pieprzu ciut ziół suszonych typu np: kminek, pieprz ziołowy, ale ich wybór pozostawiam Wam, choć można je całkowicie pominąć. Mieszam.


Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut, żeby masa odpoczęła i była bardziej zwarta, łatwiejsza do smażenia.

Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano po kilka minut z obu stron. Jeśli upał polecam na zimno. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



6 komentarzy:

  1. Pomysł super :) Własnie mam kalafiora do spożytkowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich kotletów jeszcze nie jadłam, ale mogłabym polubić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kalafiora, więc nie zawaham się go użyć :) Muszą smakować super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam już podobne kotlety, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jeść kalafiora w każdej postaci, więc na pewno sobie skorzystam z przepisu !

    OdpowiedzUsuń
  6. Czegoś takiego szukałam, dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.