Składniki na ok. 40 małych roladek
1 płat ciasta francuskiego
ok. 0,5 kg pieczarek startych na grubych oczkach
1 posiekana drobno cebula
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej
przyprawy ziołowe: szczypta oregano, płaska łyżeczka papryki słodkiej i ostrej (opcjonalnie)
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 jajko rozbełtane do smarowania
Przygotowanie
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach
Cebulę kroję w kostkę
Farsz przygotowanie
Podsmażam cebulę do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Przyprawiam do smaku solą. Duszę około 4-5 minut. Pod koniec dodaję paprykę. Mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Dodaję bułkę. Mieszam.
Ciasto francuskie kroję mniej więcej wzdłuż na 2 części -2 większe rolady. Na każdej układam farsz, zostawiając wolny pasek ciasta, że skleić roladę (wolny pasek smaruję jajkiem). Zwijam i sklejam rolady
Rolady porcjuję ostrym nożem na mniejsze roladki
Roladki smaruję jajkiem
Piekę w nagrzanym piekarniku w wysokiej temperaturze 220 stopni C. ,około 18 minut, środkowa półka, grzałka góra-dół
Idealne imprezowe roladki do barszczyku, choćby na nadchodzącego Sylwestra i Nowy Rok.
Kochani z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2019, Życzę Wszystkim Spełniania Marzeń, Wiele Radości i Spokoju.
Pozdrawiam cieplutko Weronika
robię podobnie, idealne do barszczu :)
OdpowiedzUsuńZnakomite wypróbowane najlepsze przepisy kulinarne jakie znam
OdpowiedzUsuńWeroniko.Wszystkiego Wszystkiego Dobrego na Nowy Rok. Szczerze życzę, dla Ciebie i Twoich bliskich. Bardzo się cieszę że jesteś. Dziekuję za porady przepisy:))
OdpowiedzUsuńbardzo fajne są takie roladki :)
OdpowiedzUsuń