Strony

środa, 5 września 2018

Pomidory w kawałkach w słoikach idealne do zup i sosów łatwy przepis

Witam Kochani. Pomidory w kawałkach cieszą się ogromnym zainteresowaniem i nic dziwnego skoro mają tak wiele zastosowań. Dlaczego więc nie zrobić samemu, co jest naprawdę banalnie proste i bardzo wygodne. Polecam np: do gotowanej białej kapusty. Pychota!!!


Składniki na około 2 litry przetworów

około 2,5 kg pomidorów dojrzałych dość twardych
2 łyżki soli z małym brzuszkiem ( ok.  30 g)
1-2 łyżki z brzuszkiem cukru (można pominąć)
kilka łyżek oleju (można pominąć)
Przyprawy ziołowe ? (można dodać, ale zdążymy to zrobić przy zużyciu pomidorów np: do zupy)

Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie

Umyte pomidory pozbawiam twardych trzpieni od strony łodygi. Wkładam na krótko do garnka z wrzątkiem. Można ciut podgrzać, żeby woda zbytnio się nie oziębiła i zaraz po minucie odlewam wrzątek a pomidory zostają do wystudzenia na sicie - lepiej nie przedłużać, by pomidory nadto nie zmiękły, o ile zależy nam na pokrojeniu na kawałki.


Obieram ze skórek. (wg uznania, na tym etapie można przekroić pomidory na pół i wydrążyć nasiona)


Kroję pomidory w kostkę

 






Zagrzewam umyte słoiki w piekarniku. Opłukuję wrzątkiem zakrętki.

Przyprawiam solą i cukrem. Mieszam. Wkładam do słoików wraz z płynem tak, by zostawić pod zakrętką  centymetr wolnej przestrzeni. Na wierzch można dodać po łyżce oleju. Zakręcam dokładnie słoiki i pasteryzuję ok. 45 minut w temperaturze 140 stopni C. na funkcji termoobiegu. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, żeby sprawdzić szczelność. 


Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Bardzo wygodne przetwory do aromatycznych zup i sosów. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


19 komentarzy:

  1. Ile trzeba pasteryzowac słoiki w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pomidory, do zup i sosów są idealne :) A najlepsze są te z domowego ogródka. Dużo musiałam się nauczyć o przydomowej uprawie, ale grunt to zadbać o odpowiednie nawodnienie, nasłonecznienie i pielęgnację. Warto zwrócić uwagę też na prawidłowe nawożenie http://agrecol.pl/porady/przydomowa-uprawa-pomidorow/, aby cieszyć się pięknymi plonami. Już nie mogę się doczekać pierwszych zbiorów :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię te pomidorki poraz pierwszy, ciekawe jak będą mi smakować😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam w poprzednim sezonie. Super się sprawdzają do spaghetti i innych zapiekanek z makaronem i nie tylko. Dzisiaj robię znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny blog, muszę wpadać tu częściej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pomidory, na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.