Składniki na około 2 litry przetworów
około 2,5 kg pomidorów dojrzałych dość twardych
2 łyżki soli z małym brzuszkiem ( ok. 30 g)
1-2 łyżki z brzuszkiem cukru (można pominąć)
kilka łyżek oleju (można pominąć)
Przyprawy ziołowe ? (można dodać, ale zdążymy to zrobić przy zużyciu pomidorów np: do zupy)
Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie
Umyte pomidory pozbawiam twardych trzpieni od strony łodygi. Wkładam na krótko do garnka z wrzątkiem. Można ciut podgrzać, żeby woda zbytnio się nie oziębiła i zaraz po minucie odlewam wrzątek a pomidory zostają do wystudzenia na sicie - lepiej nie przedłużać, by pomidory nadto nie zmiękły, o ile zależy nam na pokrojeniu na kawałki.
Obieram ze skórek. (wg uznania, na tym etapie można przekroić pomidory na pół i wydrążyć nasiona)
Kroję pomidory w kostkę
Zagrzewam umyte słoiki w piekarniku. Opłukuję wrzątkiem zakrętki.
Przyprawiam solą i cukrem. Mieszam. Wkładam do słoików wraz z płynem tak, by zostawić pod zakrętką centymetr wolnej przestrzeni. Na wierzch można dodać po łyżce oleju. Zakręcam dokładnie słoiki i pasteryzuję ok. 45 minut w temperaturze 140 stopni C. na funkcji termoobiegu. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, żeby sprawdzić szczelność.
Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Bardzo wygodne przetwory do aromatycznych zup i sosów. Polecam!
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Ile trzeba pasteryzowac słoiki w wodzie?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pomidory, do zup i sosów są idealne :) A najlepsze są te z domowego ogródka. Dużo musiałam się nauczyć o przydomowej uprawie, ale grunt to zadbać o odpowiednie nawodnienie, nasłonecznienie i pielęgnację. Warto zwrócić uwagę też na prawidłowe nawożenie http://agrecol.pl/porady/przydomowa-uprawa-pomidorow/, aby cieszyć się pięknymi plonami. Już nie mogę się doczekać pierwszych zbiorów :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny przepis..skorzystam
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię te pomidorki poraz pierwszy, ciekawe jak będą mi smakować😋😋😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam w poprzednim sezonie. Super się sprawdzają do spaghetti i innych zapiekanek z makaronem i nie tylko. Dzisiaj robię znowu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńInspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuńAle fajny wpis!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny blog !
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, muszę wpadać tu częściej ;)
OdpowiedzUsuńLubię tutaj wracać, fajny blog!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńmega smaczny przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńpomidorowy swiat
OdpowiedzUsuńmniam mniam smacznie
OdpowiedzUsuńtakie coś lubie
OdpowiedzUsuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń