Miałam akurat pod ręką śliwki do nadzienia, ale zdecydowanie lepiej sprawdzą się lżejsze owoce, jak maliny, borówki, czy plastry jabłek.
Składniki na biszkopt na małą blachę o wymiarach ok. 24 cm x 20 cm
3 duże jaja
3 łyżki z dużym brzuszkiem mąki pszennej tortowej (ok. pół szklanki, ok. 80 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej z małym brzuszkiem
1/2 szklanki drobnego cukru (125 ml, 100 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli
Dodatkowo prócz składników do ciasta:
dowolne owoce: najlepiej maliny, borówki ..
forma posmarowana i posypana bułką tartą
uwagi: pojemność szklanki 250 ml
uwagi: pojemność szklanki 250 ml
Przygotowanie Link do przygotowania na filmie
Mieszam w misie na sucho obie mąki
Piekarnik nastawiam na 175 stopni C. grzałka góra-dół. Posmarowaną formę posypuję bułką tartą.
W drugiej misie miksuję jaja z całością cukru plus cukier waniliowy do konsystencji gładkiego kremu na tzw kogel-mogel. Odstawiam robot. Dodaję mąkę koniecznie przez sito w dwóch etapach. Za każdym razem mieszam dużą łyżką lub packą, dość krótko, tylko do połączenia składników. Lepiej nie przedłużać, nie mieszać za długo, by piana kogla-mogla nie straciła powietrza.
Wylewam masę na blachę. Przy użyciu śliwek, jak i innych owoców warto przed ich ułożeniem posypać ciasto niewielką ilością mąki przez sito. Śliwki mniej słodkie posypuję po wierzchu cukrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.
Piekę ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni C. na funkcji grzałka góra-dół.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Dzięki za ten przepis. Chyba na prawdę jest łatwy ten przepis. Zrobię taki placek i zaskoczę zonę :)
OdpowiedzUsuńPowinno być pyszne bojest pomyslowe
OdpowiedzUsuńSuper. Ja zawsze z automatu dodawałam sodę, ale warto wypróbować taką wersję biszkoptu, na pewno zdrowiej ;)
OdpowiedzUsuńSzybkie i łatwe. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNareszcie fajny przepis! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń