poniedziałek, 9 lipca 2018

Idealna Sałatka z Ogórków i Papryki do słoików

Witam Kochani. Polecam sprawdzoną pyszną sałatkę słodko-kwaśną idealną na przystawkę do obiadu lub do kanapek.


Składniki na około 5 litrów przetworów



około 2 kg ogórków
około 1 kg papryki słodkiej
3  cebule
3-5 ząbków czosnku
kilka baldachów kopru
3-5 łyżeczek gorczycy


Zalewa do sałatki słodko-kwaśnej


2,5 litra wody
180 g cukru
2 łyżki z brzuszkiem soli
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
320 ml octu 10 %
50 ml oleju



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Ogórki umyte (można ze skórą) kroję w plastry, paprykę oczyszczoną z nasion kroję w nieduże paski i cebulę w piórka. Czosnek ścieram na tarce prosto do pozostałych warzyw w misie i dodaję rozdrobniony koper. Dosypuję gorczycę (można dosypać ją na koniec do słoików). 



Mieszam wszystkie składniki i wkładam sałatkę do słoików, lekko ugniatając zawartość. 

Przygotowuję zalewę. Garnek z wodą wstawiam na grzanie. Dodaję cukier, sól, ziele ang, liście laurowe. Gotuję krótko 2-3 minuty i dodaję kurkumę, paprykę. Mieszam i zaraz dodaję ocet i  olej. Ponownie doprowadzam całość do wrzenia i zaraz zalewam gorącą zalewą słoiki. Na wierzch zalewy w każdym słoiku wlewam jeszcze po łyżce oleju, ale nie jest to konieczne. Dosypałam też do każdego słoika jeszcze trochę gorczycy, która zapobiega psuciu. Zakręcam dokładnie słoiki. Wstawiam już do nagrzanego piekarnika, o ile słoiki wcześniej dobrze wyparzone i nie po raz pierwszy pasteryzowane. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury (130 stopni C.) pasteryzuję około 40 minut, żeby warzywa odpowiednio zmiękły). Można pasteryzować słoiki tradycyjnie w garnku, w szumiącej wodzie tzn. takiej, która się nie gotuje (temperatura wody ok. 90 stopni C.) przez około 20 minut od momentu odpowiednio gorącej wody. Pamiętamy, żeby gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, żeby nie doprowadzać do dużych wahań temperatur, co może grozić pękaniem szkła.

Już po 3-4 dniach od pasteryzacji pyszne przetwory gotowe są do konsumpcji. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Super przepis, zabieram go! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,zbieram przepisy,dziękuję i pozdrawiam sredecznie ,milego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam została mu zalewa czy mogę ja wykorzystać do np.samej papryki lub pikli z ogoreczkow?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam podoba mi się twój przepis jak tyko zrobię dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko fajnie tylko zalewe ugotowałam ze wszystkimi składnikami naraz czy dobrze zrobiłam ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wygląda bardzo ładnie, mam cicha nadzieję, że będzie wyborne w smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie rewelacja! Robiłam i już nie zmienię przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię już drugi rok tą sałatkę bardzo smaczna ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo po takiej pasteryzacji w piekarniku można przechowywać przetwory i w jakich warunkach np w szafce czy w lodówce mam zamiar zrobić w ten sposób warzywa proszę o odpowiedź chociaż zauważyłam że nie odpowiada pani tu na komentarze... mimo to pytam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna sprawa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wielkim wrażeniem. Świetny artykuł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.