Translate

poniedziałek, 9 lipca 2018

Idealna Sałatka z Ogórków i Papryki do słoików

Witam Kochani. Polecam sprawdzoną pyszną sałatkę słodko-kwaśną idealną na przystawkę do obiadu lub do kanapek.


Składniki na około 5 litrów przetworów



około 2 kg ogórków
około 1 kg papryki słodkiej
3  cebule
3-5 ząbków czosnku
kilka baldachów kopru
3-5 łyżeczek gorczycy


Zalewa do sałatki słodko-kwaśnej


2,5 litra wody
180 g cukru
2 łyżki z brzuszkiem soli
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
320 ml octu 10 %
50 ml oleju



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Ogórki umyte (można ze skórą) kroję w plastry, paprykę oczyszczoną z nasion kroję w nieduże paski i cebulę w piórka. Czosnek ścieram na tarce prosto do pozostałych warzyw w misie i dodaję rozdrobniony koper. Dosypuję gorczycę (można dosypać ją na koniec do słoików). 



Mieszam wszystkie składniki i wkładam sałatkę do słoików, lekko ugniatając zawartość. 

Przygotowuję zalewę. Garnek z wodą wstawiam na grzanie. Dodaję cukier, sól, ziele ang, liście laurowe. Gotuję krótko 2-3 minuty i dodaję kurkumę, paprykę. Mieszam i zaraz dodaję ocet i  olej. Ponownie doprowadzam całość do wrzenia i zaraz zalewam gorącą zalewą słoiki. Na wierzch zalewy w każdym słoiku wlewam jeszcze po łyżce oleju, ale nie jest to konieczne. Dosypałam też do każdego słoika jeszcze trochę gorczycy, która zapobiega psuciu. Zakręcam dokładnie słoiki. Wstawiam już do nagrzanego piekarnika, o ile słoiki wcześniej dobrze wyparzone i nie po raz pierwszy pasteryzowane. Od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury (130 stopni C.) pasteryzuję około 40 minut, żeby warzywa odpowiednio zmiękły). Można pasteryzować słoiki tradycyjnie w garnku, w szumiącej wodzie tzn. takiej, która się nie gotuje (temperatura wody ok. 90 stopni C.) przez około 20 minut od momentu odpowiednio gorącej wody. Pamiętamy, żeby gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, żeby nie doprowadzać do dużych wahań temperatur, co może grozić pękaniem szkła.

Już po 3-4 dniach od pasteryzacji pyszne przetwory gotowe są do konsumpcji. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Super przepis, zabieram go! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,zbieram przepisy,dziękuję i pozdrawiam sredecznie ,milego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam została mu zalewa czy mogę ja wykorzystać do np.samej papryki lub pikli z ogoreczkow?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam podoba mi się twój przepis jak tyko zrobię dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko fajnie tylko zalewe ugotowałam ze wszystkimi składnikami naraz czy dobrze zrobiłam ?

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne