Składniki na około 1200 ml dżemu
1,5 kg dojrzałych czereśni
200 ml wody
200 g cukru (około 3.4 szklanki a 250 ml)
1, 5 opakowania żelfiksu (4 łyżki z brzuszkiem)
sok z jednej cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Umyte wydrylowane owoce wkładam do garnka. Podlewam wodą i włączam grzanie. Dodaję po chwili cukier i mieszam podgrzewając do całkowitego rozpuszczenia cukru i do łagodnego gotowania. Gotuję krótko tak, jak na kompot, żeby owoce nieco zmiękły, ale się nie rozpadły. Wyłączam grzanie i czekam aż masa ostygnie. Po czym dodaję sok z cytryny dla utrwalenia koloru i żelfiks na bazie naturalnej pektyny (można dodać samą pektynę, którą łatwo kupić na allegro i zastosować wg przepisu na opakowaniu). Mieszam całość i włączam grzanie. Podgrzewam całość mieszając i nie dopuszczając do zagotowania (bulgotania). Jak tylko pojawią się małe pęcherzyki zestawiam z ognia i natychmiast przelewam do wyparzonych gorących słoików. Dokładnie zakręcam i nie pasteryzuję. Po wystudzeniu zakrętki powinny być wklęsłe.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
uświadomiłam sobie właśnie, że jeszcze nigdy nie jadałam dżemu z czereśni;)
OdpowiedzUsuń