wtorek, 26 czerwca 2018

Bakłażan pieczony po góralsku prosty przepis

Witam Kochani. Zapiekany bakłażan lub cukinia to niezapomniane smaki lata. Namawiam na wypróbowanie tych warzyw z owczym serem. Dodatki dwa proste: plastry np: gałki podhalańskiej i plastry pomidora...


Składniki na około 3 porcje


1 spory bakłażan
około 12 plastrów sera np: gałki podhalańskiej, zakopiańskiej itp:
około 12 plastrów pomidora
3-4 łyżki oleju lub oliwy lub masła topionego
przyprawy: sól, (u mnie jeszcze bazylia i papryka ostra i słodka)

Przygotowanie


Bakłażana dzielę na plastry o szerokości około 1,5 - 2 cm. Oprószam solą. Najwygodniej osączyć je z goryczki na sicie, ustawiając plastry pionowo na około 30 minut.


Z cukinią postępuję podobnie, choć ona nie ma goryczy i nie koniecznie trzeba czekać i opłukiwać. 
Bakłażana opłukuję krótko zimną wodą. Czekam kilka minut aż nieco obeschnie i układam w formie  na papierze do pieczenia, gdzie wierzch po chwili całkiem dosycha. Wtedy smaruję bakłażana olejem wymieszanym z przyprawami, solą i układam na nim plastry sera. Na nich układam plastry pomidora, które to znowu smaruje mieszanką olejowo-przyprawową.






Piekę na funkcji grilla z termoobiegiem około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.

Bakłażana Kochani możecie przygotować z nutą słodyczy układając po wyjęciu z piekarnika porcyjki dżemu np: z żurawiny...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.