Składniki na około 3 porcje
1 spory bakłażan
około 12 plastrów sera np: gałki podhalańskiej, zakopiańskiej itp:
około 12 plastrów pomidora
3-4 łyżki oleju lub oliwy lub masła topionego
przyprawy: sól, (u mnie jeszcze bazylia i papryka ostra i słodka)
Przygotowanie
Bakłażana dzielę na plastry o szerokości około 1,5 - 2 cm. Oprószam solą. Najwygodniej osączyć je z goryczki na sicie, ustawiając plastry pionowo na około 30 minut.
Z cukinią postępuję podobnie, choć ona nie ma goryczy i nie koniecznie trzeba czekać i opłukiwać.
Bakłażana opłukuję krótko zimną wodą. Czekam kilka minut aż nieco obeschnie i układam w formie na papierze do pieczenia, gdzie wierzch po chwili całkiem dosycha. Wtedy smaruję bakłażana olejem wymieszanym z przyprawami, solą i układam na nim plastry sera. Na nich układam plastry pomidora, które to znowu smaruje mieszanką olejowo-przyprawową.
Piekę na funkcji grilla z termoobiegiem około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.
Bakłażana Kochani możecie przygotować z nutą słodyczy układając po wyjęciu z piekarnika porcyjki dżemu np: z żurawiny...
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.