Składniki
(Porcja na 3-4 osób)2-3 filety z dorsza lub innej ryby, jak np: karp (ok. 60 dag)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej uniwersalnej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Opłukane i dobrze osączone filety z ryby kroję na kawałki (wielkość według uznania). Oprószam każdy solą i pieprzem. Odstawiam na pół godziny, żeby przeszły przyprawami.
Obtaczam kolejno każdy kawałek fileta, strzepując nadmiar mąki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony aż mięso się zetnie i zbieleje. Jeśli nie macie pewności, ryby można dopiekać przez kilka minut w temperaturze 180 stopni C.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Dziękuję też tak samo przyrządzam ,lecz jeszcze skrlaplam rybę sokiem z cytryny i przyprawe ,jest pyszna ,i niweluje zapach cytryna,oraz miekna osci jesli sa czasem..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRybę tak samo smażę,tylko skraplam cytryną jexszcze -traci wtedy lekko zapach ryby
OdpowiedzUsuń