Strony

wtorek, 5 grudnia 2017

Ryba pyszna smażona prosty sposób

Witam Kochani. Jednym z najłatwiejszych sposobów na bardzo smaczną i szybką rybę jest prosta cieniutka panierka z mąki  pszennej.




Składniki

(Porcja na 3-4 osób)


2-3 filety z dorsza lub innej ryby, jak np: karp (ok. 60 dag)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej uniwersalnej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie



Opłukane i dobrze osączone filety z ryby kroję na kawałki (wielkość według uznania). Oprószam każdy solą i pieprzem. Odstawiam na pół godziny, żeby przeszły przyprawami.


Obtaczam kolejno każdy kawałek fileta, strzepując nadmiar mąki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony aż mięso się zetnie i zbieleje. Jeśli nie macie pewności, ryby można dopiekać przez kilka minut w temperaturze 180 stopni C.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Dziękuję też tak samo przyrządzam ,lecz jeszcze skrlaplam rybę sokiem z cytryny i przyprawe ,jest pyszna ,i niweluje zapach cytryna,oraz miekna osci jesli sa czasem..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybę tak samo smażę,tylko skraplam cytryną jexszcze -traci wtedy lekko zapach ryby

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.