Składniki ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm
Piernik
2 szklanki mąki uniwersalnej (500 ml)
200 g masła lub sprawdzonej margaryny
120 ml miodu
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% (125 ml)
1/3 szklanki (80 ml cukru)
5 jaj
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka z brzuszkiem kakao
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia lub nieco mniej sodki
szczypta soli
Przygotowanie piernika
Mąkę, przyprawę do piernika, sodkę, kakao, sól mieszam na sucho.
Do miękkiego masła dodaję cukier, miód i krótko miksuję. Dodaję śmietanę całe jajka i chwilę miksuje tylko do połączenia - masa będzie wyglądać, jak zważona z krupkami tłuszczu. Dodaję zaraz sypkie składniki i miksuję dość krótko, tylko do momentu gdy masa robi się gładka.
Wylewam ciasto do wysmarowanej formy. Wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut
Ciasto po wystudzeniu kroję na dwa płaty
Krem prosty krówkowy
150 g miękkiego masła
2-3 łyżki kajmaku
Przygotowanie: Do ucieranego masła dodaję kajmak i krótko miksuję, mniej więcej do połączenia - dłuższe miksowanie może sprawić, że krem się nieco zważy.
Kremem krówkowym smaruję dolny płat ciasta I przykrywam drugim płatem. Na tym etapie wrto ciasto schłodzić
Masa Ptasie Mleczko Śmietankowa
Około 650 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
Przygotowanie: Żelatynę w szklance zalewam niewielką ilością zimnej wody. Zostawiam na minutę, by spęczniała. Dodaję do 1/3 wysokości szklanki gorącej wody i wstawiam szklankę z żelatyną do rondla z gorącą wodą, żeby dokładnie się rozpuściła.
Ubijam schłodzoną śmietanę na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier puder
Do ciepłej żelatyny dodaję kilka łyżeczek ubitej śmietany. Energicznie mieszam i zaraz dodaję do pozostałej śmietany. Miksuję natychmiast całość krótko i wykładam na ciasto. Wyrównuję i wstawiam do lodówki na około godzinę.
Masa krówkowa (polewa)
3 łyżki z brzuszkiem masy kajmakowej
2-3 łyżeczki żelatyny
W przypadku polewy na bitej śmietanie trzeba do masy krówkowej dodać żelatynę, bo w przeciwnym razie spłynie nam z ciasta. Dodatek żelatyny daje korzystne efekty, bo polewa jest lśniąca.
Rozklejam żelatynę jak wyżej, najpierw w minimalnej ilości zimnej wody a potem dolewam ciut gorącej do wys. 1/4 szklanki o poj. 250ml i wstawiam do rondla z gorącą wodą, żeby dokładnie się rozkleiła. Dodaję do ciepłej żelatyny 1-2 łyżeczki kajmaku. Mieszam energicznie i zaraz dodaje do pozostałej masy. Mieszam całość na gładko i natychmiast smaruję wierzch ciasta.
Polewę można posypać prażonymi posiekanymi orzechami.
Życzę Kochani Wymarzonych Świąt
Pozdrawiam Weronika
Połączenie piernika i krówki - obłęd! Robię na pewno, na święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńWow, toż to prawdziwa rozpusta dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dużo słodyczy, jak dla mnie za duzo
UsuńOch, to prawdziwe delicje !!
OdpowiedzUsuńWeroniko, życzę zdrowych i radosnych Świąt !!
Dziękuję pięknie!!! Elu życzę na Nowy Rok 2018 Zdrówka i Pomyślności.
UsuńUwielbiam wszystko co słodkie... Przepis zabieram!
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnych i błogosławionych Świąt oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)
Dziekuję Beatko za odwiedziny i cieple słowa. Życzę Tobie i Bliskim Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2018
UsuńCiasto prezentuje się przepysznie. Idealne do świątecznej kawy :)
OdpowiedzUsuńOdrobina rozkoszy, każdemu się należy :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pycha! Będziemy testować! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na świeta pyszny schab, rewelacja. Pozdrawiam i dziękuję. Zycze Szczęśliwego Nowego Roku
OdpowiedzUsuń