Żurawina to świetny dodatek do naleśników, ciężkich tortów i deserów. Dodaję na pół kilograma owoców szklankę cukru trzcinowego i moim zdaniem jest to akuratna proporcja. Ocenę oczywiście zostawiam Wam Kochani a przepis polecam na zdrowie!
Przepis na około 800-900 ml dżemu (4-5 słoików np: po musztardzie)
250 ml cukru (1 szklanka)
125 ml wody (pół szklanki)
2 spore jabłka niekwaśne lub gruszki
2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych miksuję na papkę. Dodaję do żurawiny jabłka i sok z cytryny. Sok z cytryny tak jak cukier wzmocni i utrwali kolor. Mieszam dokładnie i wstawiam na ponowne grzanie. Dżem z tych proporcji nie wymaga zagęszczania - ma sporo pektyn - ani odparowania. Często mieszam w trakcie podgrzewania i wspomagam się pokrywką, bo masa jest dość wybuchowa i pluje. Wystarczy około 10-15 minut podgrzewania a masa zrobi się szklista i bardziej klarowna.
Wkładam gorący dżem do wygrzanych słoików. Dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem najlepiej do wystudzenia. Odwracam i sprawdzam - jeśli zakrętki są wklęsłe, wstawiam słoiki w chłodne, ciemne miejsce.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Miło to co piszesz o żurawinie ,w przyszłym roku wypróbuję Twój przepis .Żurawinę robiłam we wrześniu,owoc mieliłam maszynką na 1kg owocu dałam 1kg cukru,mieszałam potem odstawiłam na 2 dni.Surowe kładłam w słoiki ,nakrętki polałam spirytusem ,bezpośrednio jak zakręcałam słoik,ale wcześniej na wierzch konfitury wlałam odrobinę spirytusu jeszcze i teraz nakrętkę na słoik.Jako surowa zachowuje wszystkie witaminy,mozna dodać do przestudzonej herbaty,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj Modraszko. Dzięki za podzielenie się sposobem. Gdyby jednak chodziło tylko o witaminę C to zgadzam się w zupełności - jednakże najważniejsze walory żurawiny-garbniki, kwasy i cała większość witamin pozostanie, zwłaszcza, jak gotowanie krótkie. Dżemy mają już taką urodę, że się je gotuje na niewielkim grzaniu. Pozdrawiam
UsuńO, uwielbiam taką żurawinkę ze smażonym camembertem :)
OdpowiedzUsuńO tak, z serem dla mnie bomba-nawet z mozzarellą
UsuńWłaśnie dżem z żurawiny jest dla mnie idealny, bo nie jest aż taki słodki jak inne :D Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszna super przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiony, pyszny jest. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń