Strony

piątek, 22 września 2017

Sernik z pianką toffi przepis

Witam Kochani. Dzisiaj co nieco na słodko, zwłaszcza dla amatorów toffi, kajmaku czy krówki. Sernik ma dwa najważniejsze walory: pyszny i zgrabny. Polecam!



Wybrałam dużą formę 24 cm x 39 cm, Jeśli lubicie wyższe warstwy wystarczy wziąć mniejszą, wyższą formę a czas pieczenia sernika przedłużyć o kilka lub kilkanaście minut.





Składniki


spód sernika: około 200 g herbatników ciemnych lub biszkoptów albo biszkopt z 3 jaj LINK czy też ciasto kruche


Masa serowa

70 dag twarogu półtłustego
200 ml śmietany 12%
5 jaj
3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 200 ml)
2 łyżki z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy albo waniliowy
aromat
szczypta soli


Pianka

500 ml śmietanki słodkiej 30% do deserów
około 400 g kajmaku (masa krówkowa -3/4 poj. puszki o wadze ok. 460 g -jeśli zwiększycie ilość śmietanki wtedy cała zwartość puszki będzie akurat )
zagęstnik: 1 galaretka cytrynowa+3 łyżeczki żelatyny+ pół szklanki gorącej przegotowanej wody


Poncz do ciastek lub spodu biszkoptowego

ok. 125 ml  zimnego naparu kawy lub herbaty z cytryną



oraz:

posiekane prażone orzechy 



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Formę wykładam kakaowymi hrebatnikami

W misce rozcieram blenderem twaróg, śmietanę, cukier (2-3 łyżki cukru zostawiam do ubicia piany), cukier waniliowy. Po chwili dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną i dalej blenduję na jednolitą masę.

W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier i jeszcze chwilę miksuję.

Zwilżam herbatniki ponczem

Piekarnik nastawiam na 150 stopni C (u mnie grzałka góra-dół)

Pianę z białek dodaję do masy serowej i mieszam całość delikatnie dużą łyżką mniej więcej do połączenia, ale jak najkrócej, żeby piana nie usiadła. Wykładam masę na ciastka i wyrównuję powierzchnie. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut.

Do szklanki o poj. 250 ml wsypuję galaretkę i żelatynę. Uzupełniam gorącą przegotowaną wodą do wysokości 3/4 poj. szklanki. Mieszam. Dodatkowo wkładam szklankę do rondelka z gorącą wodą, żeby żelatyna idealnie się rozpuściła.

Kiedy sernik jest już dobrze wystudzony zabieram się do ubijania śmietany na sztywno. Trzeba uważać, żeby nie przebić śmietany na masło. Zaraz dodaję kajmak na dwa razy miksując za każdym razem krótko do połączenia.

Kilka łyżek masy śmietanowo-kajmakowej dodaję do ciepłej rozpuszczonej galaretki z żelatyną. Dokładnie, szybo mieszam i zaraz dodaję do masy śmietanowo-kajmakowej. Natychmiast energicznie miksuję około minuty do połączenia i wylewam na zimny sernik. Wyrównuję i wstawiam na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie prażę posiekane orzechy i przygotowuję polewę . Orzechy trzeba dobrze wystudzić.

Polewam delikatnie ciepłą polewą, bo łatwiej pokryć ciasto i zaraz posypuję drobnymi prażonymi orzechami. Ponownie wstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Gotowe!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika






22 komentarze:

  1. Wlasnie zabieram sie za pieczenie. Skusilam sie na ten sernik, bo wyglada smakowicie. Na pewno bedzie pycha....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis.Ciekawy pojemnik do ubijania smietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i dziękuję za odwiedziny. Pojemnik przydatny

      Usuń
  4. Wlasnie jest w piecu ciekawa jestem co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, naprawdę mega świetnie to wygląda - dziękuje za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychotka super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie zrobilam to ciasto na niedziele, sernik z pianka toffi..... Przepyszne,. Polecam. Napewno jeszcze je upeke i to nie raz. Wszyscy byli zachwyceni. Niebo w gebie. Dziekuje za ten wspanialy przepis..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Pani Elu, że ciasto się sprawdziło. Ma jednak jedna wadę: za szybko znika. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Pierwszy raz widzę połączenie sernika z pianką. Pysznie to wygląda, będę musiała zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak powstaje sernik, kiedy się chciałoby cos do niego dodac i akurat jest puszka z krówką-efekt smaczny

      Usuń
  9. Nigdy nie lubiłam toffii - nadal nie lubię.
    Nie znoszę pianek.
    Serniki również przestały mi smakować ale...
    to ciasto ma sbie coś, ze mam ochotę spróbować :)
    Masz talent :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Też nie przepadam za tofii, bo słodkie straszliwie, dlatego go mieszam z tym i owym. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam ta masę serową dac na upieczony biszkopt czy piec to razem z masa

      Usuń
    3. Tak. Tak. Na upieczony biszkopt ostudzony dajemy masę serowa i znowu pieczemy

      Usuń
    4. Czy wtedy biszkopt się nie przypali

      Usuń
  10. Czy zamiast kremówki mozna dać śnieżkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie uzywałam nigdy snieżki, ale proszę wypróbować

      Usuń
  11. Witam jeżeli upiekę biszkopt to na wystudzony mam wyłożyć masę serową i później ile piec i czy biszkopt się nie przypali z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.