Strony

środa, 23 sierpnia 2017

Placki z gotowanych ziemniaków puszyste i mięciutkie

Witam Kochani. Dzisiaj recyklingowy przepis na placki z wczorajszych gotowanych kartofli. Placki smakują wybornie z masą owocową lub na słono z gulaszem czy sosem pieczarkowym.


Składniki 

około 0,7 kg gotowanych ziemniaków
2-3 łyżki śmietany lub mleka
2 łyżki mąki pszennej ze sporym brzuszkiem
1 łyżka mąki ziemniaczanej z brzuszkiem
2 duże jajka
sól do smaku (jeśli kartofle nie były solone w gotowaniu)
tłuszcz do smażenia



Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie



Zimne ziemniaki wyjęte tyle co z lodówki, blenduję z kilkoma łyżkami śmietany lub mleka... Ziemniaki można przecisnąć przez praskę lub zemleć tradycyjnie w maszynce do mięsa. Dodaję do gładkiej masy ziemniaczanej żółtka. Miksuję.

W osobnej misie ubijam 2 białka ze szczypta soli na sztywno.

Do masy ziemniaczanej dodaję mąki. Miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i ostrożnie, ale jednocześnie jak najkrócej mieszam, mniej więcej do połączenia. Dzięki pianie masa jest kremowa i puszysta. Smażę kilka minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i średnim grzaniu. Pychota!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Oo, placki ziemniaczane - od ostatniego spotkania rodzinnego nie miałam okazji ich próbować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za świetny przepis.Coś takiego włąsnie mi się przyda. Zawsze ale to zawsze udaje mi się ugotować zbyt dużo ziemniaków niż powinnam (wychodzę z założenia,ze lepiej jest ugotowac trochę więcej niż mniej).
    Wcześniej ziemniaki często mi sie marnowały .Teraz jednak postaram sie je wykorzystać własnie w takim przepisie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne. Były i w wersji wytrawnej i na słodko u mnie we domu.Też ucieszył mnie pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków.Ucieszył i zaskoczył pozytywnie. Takie proste zwyczajne niby a .. palce lizać:) Korzystam z wielu przepisów Weroniki / sposobu wykonania. Ciesze się ze tu trafiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszly, ale troche mdlawe. Moze jednak cebuli trzeba dodac. Zrobilem do nich pulpety w sosie pieczarkowym i wtedy to co innego :-). Niezle zapychaja BTW.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre, tylko nie wiem dlaczego po usmażeniu puszystość opadła. Jednak mimo to były bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beznadziejny przepis, wszystko sie rozwala, nie dopieka...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.