sobota, 26 sierpnia 2017

Keczup z cukinii w sloikach jak zrobić

Witam Kochani. Przetworów ciąg dalszy. Bardzo lubię keczup z cukinii, bo jest fantastyczny. Ma szerokie zastosowanie, jak zwykły keczup, ale ja często dodaje go także do gulaszu, sosów grzybowo-mięsnych i innych przeróżnych dań z makaronem czy kaszą.


Składniki na ok. 2 litry keczupu



2 kg cukinii
3-4 spore cebule ok. 30 dag
500 ml przecieru pomidorowego domowej roboty
około 350 g koncentratu pomidorowego
200 ml cukru trzcinowego (ok. 180 g)
200 ml octu ( u mnie ocet jabłkowy)
kilka łyżek tłuszczu do smażenia
około 1 łyżki z brzuszkiem soli
4-5 łyżeczek papryki słodkiej
2-3 szczypty chili (ilość wg własnej wrażliwości na ostrość)
ciut soli do oprószenia cukinii

Przyprawy:  łyżeczka lubczyku, płaska łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka suszonej bazylii, szczypta mielonego ziela angielskiego i  goździka





Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie


Cukinie kroję w kostkę i układam na sicie. Oprószam solą i mieszam. Odstawiam na ok. 2 godziny. W trakcie mieszam ją 2-3 razy, że by szybciej straciła nadmiar płynu.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę na lekko rumiany kolor. Dodaję do cebuli lubczyk. Chwile podsmażam i zaraz dodaję ociekniętą cukinię. Duszę całość do miękkości w sosie własnym, średnio około godziny, mieszając od czasu do czasu, żeby szybciej odparować płyn. Zestawiam z grzania.

Miksuję blenderem przestudzoną masę na gładko.



Dodaje przecier, koncentrat, cukier, sól i wstawiam na ponowne grzanie. Jeśli masa jest nadal rzadka trzeba ją jeszcze trochę pogotować i odparować, zanim się doda paprykę słodką i ostrą, bo ta gdyby się przypaliła, popsuła by smak keczupu. U mnie była gęstość odpowiednia, dlatego dodałam paprykę i pozostałe przyprawy. Próbuję. W razie potrzeby dodaję ciut soli czy cukru.  Doprowadzam do wrzenia mieszając, Na koniec dodaję ocet. Mieszam i zaraz przelewam gorący keczup do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcam . Można zaryzykować i nie pasteryzować. Nie zaszkodzi jednak wstawić słoiki do piekarnika na ok. 20-30 minut w temp. 140 stopni C. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam je tam do wystudzenia. Zakrętki powinny być wklęsłe.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. A to ciekawostka, jeszcze nie spotkałam się z takim keczupem. Intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nigdy takiego nie jadłam!!Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos wszechstronnego zastosowania tak jak piszesz na początku . Rewelacja w smaku. To jeden z tych prostych przepisów od Ciebie które mnie oczarowały:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.