niedziela, 13 sierpnia 2017

KALAFIOR zapiekany pyszny i łatwy do przygotowania

Witam Kochani! Ostatnio robię często zapiekany kalafior.  Może wypróbujecie? W tej wersji moim zdaniem jest lżejszy od tego suto polanym tłuszczem z bułką tartą.



Składniki

kalafior - ugotowane różyczki
20-30 g stopionego masła klarowanego
szczypta soli, chili, kurkumy
1 łyżeczka bułki tartej (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Piekarnik nastawiam na temp. ok. 190 stopni C. na funkcji grill. Układam różyczki kalafiora na wysmarowanym naczyniu do zapiekania. Smaruję kalafiora tłuszczem wymieszanym wcześniej z chili, kurkumą i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 5-6 minut - trzeba kontrolować, żeby się nie przypalił. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


3 komentarze:

  1. Oho i chyba mam już pomysł na dzisiejszy obiadek.Z rana jak byłam na zakupach kupiłam dużego, dorodnego kalafiora. Myślałam, że ugotuję tak jak zwykle. Jednak zapiekany kalafior również wydaje mi się ciekawą opcją :)

    Z kurkumą rownież jeszcze nie probowałam robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega fajny przepis, taki kalafior zapiekany musi smakować naprawdę super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smażony kalafior i muszę spróbowac go z serem. Przeważnie tworzyłam go z przysmażaną byłką tartą. Także jest bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.