Na 6-7 płatów śledziowych potrzeba około:
300-400 ml gęstej chudej śmietany
1-2 łyżki octu 10% licząc na 1 L wody zimnej do moczenia śledzi lub 5 łyżek soku z cytryny
1 średnia cebula pokrojona na drobno i przelana wrzątkiem, jesli bardzo ostra
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu (dodatek wg uznania)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Śledzie moczę kilka godzin w roztworze zimnym kwaśnym, żeby straciły nadmiar soli a z octem lub sokiem z cytryny dlatego, by zbielały i nabrały lepszego smaku. Osączam dokładnie.
Do pokrojonych śledzi dodaję osączoną cebulę, miód, po szczypcie pieprzu czarnego i soli.
Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki, jak to się mówi "dobrze przegryzły".
Życzę najlepszych smaków!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.