Składniki na 4-5 porcji
1/4 średniej kapusty białej
około 100 g suchej kaszy jęczmiennej
około 1,5-2 litry wody
1-2 pietruszki
1-2 marchewki
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 lyżki śmietany chudej
ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli
przyprawy wg uznania: u mnie: sól, pieprz, lubczyk lub zioła prowansalskie, 3-4 ziarna ziele angielskiego, szczypta kurkumy,
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kaszę warto opłukać wrzątkiem, jeśli nie jest z upraw ekologicznych.
Kapustę kroję na dość drobne kawałki. Opłukuję pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka. Dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Zanim kapusta się zagotuje kroję pozostałe umyte warzywa - pietruszkę, marchewkę, seler, ziemniaki- w kostkę lub w plastry i zaraz dodaję do kapusty razem z kaszą. Gotuję kilkanaście minut a w trakcie podsmażam drobno pokrojoną cebulę, do której pod koniec dorzucam posiekany czosnek i całość dodaję do zupy. Przyprawiam w trakcie. Zupa gotuje się szybko, 10-15 minut. Trzeba próbować na smak i na miękkość. Można zabielić śmietaną, mlekiem lub jogurtem lub wcale nie zabielać. Zagęszczać nie potrzeba, bo naprawdę gęsta. Smakuje fantastycznie!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Taki kapuśniak jest najlepszy. Jakie piękne zdjęcia. Przepis wspaniały. Pozdrawiam i czekamy na więcej!
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Aniu! Na pewno coś wkrótce upichcę. Pozdrawiam serdecznie
UsuńZupa prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe odwiedziny!
Usuń