Składniki na około 1,5 kg gotowanych buraków
sól, pieprz do smaku
1- łyżeczka z brzuszkiem cukru lub miodu lub 1 starte jabłko (opcjonalnie, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju lnianego lub innego np filtrowanego na zimno nierafinowanego
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Gotuję umyte nieobrane buraki do miękkości. Wystudzone obieram ze skórek i ścieram na tarce - moim zdaniem w tej wersji bez zasmazki najlepiej smakują starte na większych oczach a na miałko mniej polecam. W razie, gdy buraki mają sporo soku. odsączam jego nadmiar, który można po prostu wypić. Doprawiam starte solą, pieprzem, cukrem lub miodem, sokiem z cytryny i olejem. Gotowe!
Warto wiedzieć, że: Dodatek oleju oprócz jego własnych cudownych wartości sprawia, że możemy przyswoić witaminy z warzyw, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu, jak A, E, D, K. Więcej TUTAJ
Nadmiar sałatki wkładam do słoików i przechowuje maksymalnie do 3 dni w lodówce do kolejnych dań.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Ciekawy pomysł na sałatkę !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam Elu. Też dobra jak ta zasmażana. Pozdrawiam
Usuń