Składniki na 3-4 porcje
około 70 g kaszy jaglanej
2 pietruszki średnie lub 1 większa (lub pasternak)
2 marchewki
kawałek selera
3-5 pieczarek
1 ząbek czosnku
około 350 ml wody chłodnej
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy; sól, miód lub cukier do smaku (słodycz opcjonalnie wg uznania)
przyprawy ziołowe: papryka słodka i ostra, oregano
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kasza jeśli eko wystarczy ją sparzyć wrzątkiem a zwykłą dobrze jest wcześniej opłukać na sicie pod bieżącą wodą i na koniec wrzątkiem.
Obrane umyte warzywa - pietruszka, marchew, seler - ścieram na tarce (można rozdrobnić robotem). Pieczarki kroję w plastry lub w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i zaraz dodaję cebulę. Chwilę podsmażam do zeszklenia i wsypuję pieczarki i czosnek. Podsmażam kilkanaście sekund (na każdym etapie mieszam) i dodaję warzywa i kaszę. Dodaję porcjami wodę. Kasza po krótkim czasie pochłonie wodę i zmięknie. Przyprawiam solą i ziołami. Dusze pod przykryciem 5-10 minut -to zależy od miękkości kaszy. Dodałam ciut miodu dla zrównoważenia smaku, ale nie jest to konieczne . Danie jest bardzo smaczne- dobre solo jak i jako przystawka do dań zasadniczych.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie bardzo lubię kaszę jaglaną
OdpowiedzUsuńbede gotowac
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i szybki przepis, koniecznie muszę go spróbować. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Bez problemu można je wrzucić do lunchboxa i zjeść nawet na zimno :)
OdpowiedzUsuń