Składniki na dużą formę wymiary około 24 cm x 39 cm
około kilograma słodko-kwaśnych jabłek startych i podsmażonych
Ciasto drożdżowe przepis Zobacz film jak zrobić: LINK
250 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480 lub tortowej typ 450
120 g cukru drobnego
około 300 ml ciepłego mleka lub wody ciepłej
2 dag drożdży świeżych
50 g roztopionego masła
1 całe jajo
1 żółtko
aromat
szczypta soli
Przygotowanie: Mieszam mąkę z solą i cukrem. Ciut cukru zostawiam do posypania drożdży, żeby szybciej fermentowały. W zagłębieniu suchych składników wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję je cukrem i polewam ciepłym mlekiem do temp. maks.37 stopni C. Odstawiam na ok. 5- 10 minut do wyrośnięcia zaczynu. Jeśli drożdże są aktywne, powinien wkrótce pojawić się taki brzuszek z pianką na wierzchu.
warto wiedzieć: podobna temperatura do 37 stopni C. dotyczy topionego tłuszczu, który dodajemy dopiero po wstępnym wyrabianiu - chodzi o to, żeby nie przeholować, bo gorące dodatki zaparzą drożdże, które nie będą rosły.
Kiedy zaczyn w dołku podrośnie dolewam rozbełtane jajko z żółtkiem i sporą porcję ciepłego mleka. Wyrabiam około 2 minut i dodaję na dwa-trzy razy tłuszcz, mieszając w trakcie i potem kilka minut na jednolite ciasto o gęstości ciasta na babkę, czyli trochę rzadsze od typowego ciasta na przykład na drożdżówki. Odstawiam ciasto pod przykryciem do wyrastania na godzinę lub dwie aż wyrośnie - powinno wyraźnie zwiększyć objętość.
Ciasto jest fantastyczne, dające się łatwo rozłożyć w wysmarowanej formie przy użyciu łyżki. Forma jest duża i może się wydawać, że ciasto cienkie, ale zostawiam go jeszcze w formie na około 30 minut, żeby znowu podrosło, w przeciwnym razie pod jabłkami może się zrobić naleśnik, jak w typowych ciastach na pizzę robionych naprędce. Dopiero wtedy wykładamy ciepła lub letnią masę z jabłek a na nią kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190-195 stopni C na około 40 minut. Pod koniec sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Gotowe! Zaletą ciasta jest fakt, że pyszne i zachowuje długo świeżość, jeśli w ogóle będzie zostawać na jutro...
Kruszonka
120-130 g mąki
60-70 g cukru
50 g masła
1 żółtko (opcjonalnie)
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
szczypta soli
aromat
Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam na typowo pokruszone ciasto. Gdyby było zbyt miałkie suche trzeba dodać ciut masła lub wody zimnej, ale ostrożnie, żeby znowu nie zrobiło się za mokre a gdyby już stało się za mokre to dodajemy trochę mąki i wyrabiamy krusząc masę w palcach. Można zrobić kruszonkę robotem a potem schłodzić i zetrzeć przez tarkę na ciasto.
Masa z jabłek do wszelkich ciast typu szarlotka, biszkopt lub do nadziewania ciastek kruchych i francuskich
Starte jabłka podsmażam kilkanaście minut, żeby trochę odparowały. Jesli jabłka nie są odpowiednie na kwaśność warto dodać soku z cytryny. Po lekkim przestudzeniu dodaję ciut cukru, jeśli są mało słodkie - ilość cukru wg uznania. Dodaję łyżeczką cynamonu i łyżkę z brzuszkiem maki ziemniaczanej. Dokładnie mieszam. Mąka ziemniaczana pochłonie sok, który nie rozmoczy nadto ciasta i sprawi też, że masa jabłkowa będzie bardziej zwięzła.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Mam pytanie w przepisie na ciasto cukier jest podany 2 razy.Czy tak ma byc ?
OdpowiedzUsuńWitam i bardzo dziekuję za ten komentarz. Pewnie, że tylko raz. Zaraz poprawię Pozdrawiam
UsuńUpieklam super ciasto ,moj maz jest zachwycony.Dziekuje.
UsuńMiło mi, że placek się sprawdził. Pozdrawiam Panią i bliskich
Usuńw jakiej temperaturze piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuń