poniedziałek, 14 listopada 2016

Sernik z wiaderka tani i smaczny jak zrobić

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się moim tanim sposobem na smaczny sernik z wiaderka. Ciasto wychodzi pulchne i aksamitne. Oczywiście najlepszy sernik jest na bazie półtłustego lub tłustego twarogu, ale czasami bardzo nam się śpieszy i idziemy na skróty. Warto w tym przypadku dodać trochę masła, żeby efekt był lepszy.






Składniki 



(użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm)
spód biszkoptowy z 3 jaj LINK  albo około 300 g biszkoptów czy herbatników

1 kg sera z wiaderka
5 dużych jaj
około 70 g masła
niepełna szklanka drobnego cukru (około 230 ml)
125 ml mąki tortowej pszennej (0,5 szklanki)
125 ml mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
aromat
szczypta soli

polewa czekoladowa LINK




Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie





Mieszam mąki w misie. Topię masło w rondlu.

Miksuję żółtka z około 150 ml cukru a pozostały cukier (około 80 ml) dodaję do osobno ubijanych białek ze szczyptą soli. Cukier dodaję kiedy piana jest już sztywna i miksuję jeszcze około pół minuty.

Do zmiksowanych żółtek dodaję masę serową z wiaderka i aromat. Chwilę miksuję i w trakcie miksowania wlewam stopione letnie masło. Po chwili zatrzymuję robot i dodaję przesiane mąki przez sito. Ponownie miksuję do jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi bardzo gęsta. można dodać 1-2 łyżki śmietany, żeby łatwo ją potem połączyć z ubitymi białkami.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.

Łączę masę serowo-żółtkową z ubitą pianą. Pianę można dodać na dwa razy lub całą od razu. Ważne, by mieszać nie w robocie a dużą łychą, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wcześniej upieczony wystudzony biszkopt, który posypałam dla kontrastu łyżką kakao przez sito.

Wkładam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu można go zostawić w piekarniku do łagodnego wystudzenia. Potem trzeba sernik wystudzić dokładnie i wtedy można polać ciepłą polewą. Wstawiam sernik do lodówki lub w chłodne, ciemne miejsce najlepiej do następnego dnia.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Oj, zjadłabym słuszną porcję !!!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    A herbatniki z czymś mieszać czy pokruszyć poprostu grubiej na dno?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na ciasto pod sernik zamiast kakao można posmarować powidłami?

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam, jest bardzo słaby....Nie smakuje jak sernik. Maka wszystko popsuła. Jest bardziej piankowy niż serowy. Ja osobiście wolę klasyczne sernikk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.