wtorek, 22 listopada 2016

Babka piernikowa łatwy przepis bez miksera

Witam Kochani! Jesień i zima to czas na pierniki. Polecam pulchny murzynek o korzennym smaku w polewie z prawdziwej czekolady. Ciasto zakręcicie łyżką w krótkim czasie. Pychota!


Składniki na formę o wymiarach około 35 cm x 10 cm




1,5 szklanki mąki tortowej (375 ml)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml)
4 jajka
2 łyżki miodu
około 3/4 szklanki cukru
100 g masła 82% tłuszczu
1/2 szklanki śmietany 18% (125 ml)
30 ml oleju (3-4 łyżki)
1 łyżka z małym brzuszkiem przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Przygotowanie 


LINK do przygotowania na filmie


W misie mieszam suche składniki - mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, szczyptę soli

Nastawiam piekarnik na 180 stopni C, grzałka góra-dół

Do lekko gorącego masła w rondlu dodaję całe jajka, cukier, olej i mieszam mniej więcej na jednolity płyn.

Wlewam masę jajeczno-tłuszczową do suchej masy i mieszam całość do połączenia. Wlewam do formy. Ciasto jest dość gęste, ale powinno dać się wlać do formy (formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą, żeby po upieczeniu ciasto łatwiej wyszło . Ciasto nie powinno przekraczac połowy formy, bo może wyjść z niej podczas pieczenia)

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut. Sprawdzam wcześniej patyczkiem-jeśli nie ma na nim surowego ciasta, zaraz wyjmuję.

Po krótkim przestudzeniu w formie, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, staram się ostrożnie wyjąć babkę. Kiedy babka ostygnie całkowicie smaruję ciepłą topioną czekoladą. Wstawiam w chłodne ciemne miejsce aż czekolada dobrze stwardnieje.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam  Weronika

10 komentarzy:

  1. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też piekę podobną, tylko dodaję mniej tłuszczu i dorzucam dużo bakalii, bo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten czas pachnący piernikami. Szkoda, że tylko przez krótki czas w roku ma taką magię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, że najwięcej ochoty ma się na nie od jesieni po gwiazdkę. Chociaż ja w ciągu całego roku do murzynków, babeczek lubię sypnąć korzeniami

      Usuń
  4. Muszę spróbować. U nas takie pyszności pochłaniamy przy herbatce. Herbatę robimy na filtrowanej wodzie z naszego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.