piątek, 7 października 2016

Zupa kalafiorowa z imbirem lekka rozgrzewająca jak zrobić

Witam Kochani. Wiem, że wielu z Was uwielbia zupy z kalafiora w każdej postaci, tak jak ja, ale tą pyszną wersję polecam szczególnie teraz jesienią, bo odżywia, rozgrzewa i regeneruje.


Składniki na 4-5 osób



średni kalafior

około 1 litr wody

kawałek imbiru, wg uznania (poniżej na desce objętości posiekanych dodatków)

1 cebula

1 ząbek czosnku

1-2 liście laurowe

3-4 ziarna ziela ang.

pęczek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego albo ciut ziół prowansalskich

ciut pieprzu ziołowego

2 szczypty kurkumy

kilka szczypt soli

ciut tłuszczu do smażenia


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Kalafior rozdrabniam na większe różyczki. Dobrze jest je pomoczyć trochę w zimnej wodzie, opłukać, osączyć i zalać świeżą wodą. Jeśli chcecie, żeby zupa była dość gęsta, przed zmiksowaniem, gdy kalafior jest już miękki odlewamy trochę wody. 

Do garnka z kalafiorem i wodą wrzucam liście laurowe, ziele angielskie a gdy zacznie się gotować ciut solę. Gotuję do miękkości. Usuwam ziarna ziela i liście. Tuż obok na patelni podsmażam rozdrobnioną cebulę i zaraz dodaję pokrojony dość drobno imbir. 


Smażę kilka minut mieszając co jakiś czas i dodaję posiekany czosnek z oregano. Krótko podsmażam kilkanaście sekund, by czosnek się nie przypalił i całość trafia do garnka z gotującym się kalafiorem. Dodałam jeszcze kurkumę, pieprz ziołowy i ciut papryki ostrej. O tej ostatniej celowo nie wspomniałam w składnikach, bo nie każdy lubi tak bardzo na ostro a ja to uwielbiam. Mój zimny nos robi się od razu ciepły. Ha, ha... Wracając do przepisu... Miksuję blenderem całość. W razie potrzeby przyprawiam. Czekam aż całość znowu się zagotuję i gotowe!

Życzę kochani najlepszych smaków i ładnej pogody!
Pozdrawiam Weronika


8 komentarzy:

  1. Mniam, mnaim !! Bardzo lubię kalafiorową !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio po chińskiej zupie z imbirem będę chyba go dodawać do każdej zupy :) Na zimowe i jesienne obiady jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i słusznie bo to wspaniały dodatek, kiedy zimno i deszczowo

      Usuń
  3. Witam serdecznie Pani Weroniko.Jak zwykle wspaniałe przepisy-dziękuję bardzo za "moje nowe odkrywanie kuchni" i Pani przepyszne rady i przepisy, niby stare ale jakie nowe.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo się cieszę, że mogę sie przydać... Dziekuję za miłą wizytę i oczywiście zapraszam ponownie... Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. Zupa kalafiorowa to prawdziwy przysmak. Mój organizm niestety nie toleruje imbiru więc go nie używam. Ale cała reszta - pychotka!
    Przesyłam cieplutkie pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze bez imbiru to bardzo smaczna zupa. Dziękuję Ewo za odwiedziny. Pogodnego przyjemnego weekendu!

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.