piątek, 22 lipca 2016

Super placki ziemniaczane z cukinią jak zrobić

Placki ziemniaczane latem warto modyfikować, wzbogacać o inne warzywa a cukinia szczególnie do tego się nadaje - pyszna i tania. Wypróbujcie Kochani prosty przepis. Do moich placków dodałam trochę świeżego oregano, które jeszcze bardziej podbija smak. Polecam!

ziemniaki i cukinia objętościowo mniej więcej pół na pół

Składniki na 4 porcje

6-7 ziemniaków (moje były nieduże)
1 średnia cukinia
1 jajo
1 cebula
trochę posiekanego świeżego oregano
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta ostrej papryki i ziół prowansalskich (opcjonalnie)
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Starłam cukinie i ziemniaki na oczkach większych, ale można na mniejszych będą łatwiejsze do smażenia. Oprószam solą warzywa. Mieszam na sicie i uciskam masę.Czekam kilkanaście minut, jak warzywa wypuszczą sporo soku. Do osączonych dodaję jajo, cebulę i oregano posiekane na drobno, sól, pieprz, ciut mąki, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Mąkę można pominąć, ale jej dodatek wchłonie pozostały sok i placki nie będą pryskać na patelni. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

8 komentarzy:

  1. koniecznie muszę zrobić, nigdy takich placków nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam pychota. Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny

      Usuń
  2. Jadłam placki z cukinią, ale bez ziemniaków. Coś mi mówi, że ta wersja będzie jeszcze lepsza w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanki z ziemniakami są bardzo udane. Polecam!

      Usuń
  3. Pyszne placuszki Weroniko, ja robię podobne tylko z samej cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej cukinii pychota, ale z ziemniakami, jak to zawsze z ziemniakami s u p e r

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.