Witam Kochani. Dzisiaj obiecany przepis na zupę z buraków, taką wygodną, błyskawiczną i naturalną zarazem. Najpierw oczywiście musicie zrobić zapasy, żeby ją wypróbować a zimą takie rozgrzewające danie przyda się idealnie.
Składniki na 3-4 porcje
nieco więcej niż litr wody
słoik pół litrowy z burakami LINK do przepisu
około 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1-2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru białego lub trzcinowego
1 łyżka śmietany chudej (opcjonalnie)
1 łyżka mąki pszennej z maleńkim brzuszkiem
1 łyżeczka majeranku lub oregano lub zioła prowansalskie
1 łyżka octu
1-2 łyżki tłuszczu do podsmażenia cebuli
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Ziemniaki zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia. Gotuję minutę dwie na małym ogniu. Delikatnie solę, bo buraki które dodam na koniec są już przyprawione. Obok podsmażam cebulę na blado-rumiano. Kiedy ziemniaki miękkie, ale nie powinny się rozpadać, dodaję ostrożnie buraki, cebulę, cukier, ocet i przyprawy. Ocet daję zawsze pod koniec. Mieszam i czekam aż całość się zagotuje. Wtedy od razu dodaję rozbełtaną mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i śmietany - do mieszaniny warto przed wlaniem dodać trochę gorącego wywaru, zamieszać i połączyć z resztą w garnku. Wówczas zupa będzie aksamitna bez krupów. Czekam chwilę, jak zagotuje się delikatnie i zaraz wyłączam grzanie.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...
Link jest do borówek :)
OdpowiedzUsuńWitam/ bardzo dziękuję za info-poprawiłam
UsuńPyszna, zdrowa i kolorowa !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Skusiłaś mnie :) Jadę dzisiaj na ogródek po buraki :)
OdpowiedzUsuńWarto. Polecam!
UsuńSuper przepis na zupę!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! Pozdrawiam
UsuńUwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTen szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Przepis u mnie na blogu.
Uwaga, on odchudza! :)
Dziekuję Aniu za serdeczną wizytę!
Usuń