środa, 13 lipca 2016

Ciasto kruche z serem, malinami i kruszonką.

Sezon na maliny trwa dość długo. Warto się skusić kochani na takie pyszne ciasto. Dbającym o linie polecam zamiast spodu kruchego spód biszkoptowy LINK albo biszkopty. Biszkopt, jak i kruche trzeba najpierw upiec.



Składniki na ciasto kruche

około 60 dag mąki pszennej+ trochę do podsypywania
250 dag masła
2 nieduże łyżki smalcu, około 20 g - idealny byłby z gęsi, ale wieprzowy może byc
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajo
1 żółtko
230 ml drobnego cukru, niepełna szklanki
2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
szczypta soli
aromat

dodatkowo: około 350 g malin
użyłam dość dużej formy 24 cm x 39

Masa serowa pyszna prosty przepis

około 60 dag twarogu półtłustego
2 duże żółtka
pół szklanki cukru
100 g śmietany 12%
aromat

Wszystkie składniki miksuję blenderem na gładko. Masa powinna być gęsta. Świetnie nadaje się do drożdżówek. Polecam!

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
















Mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, skórkę startą z cytryny mieszam dokładnie. Dodaję masło i smalec oraz jajo, żółtko i ciut zimnej wody. Gdy ciasto po wstępnym wymieszaniu jest zbyt suche, dodaję jeszcze trochę wody. Zanim sklei się ciasto w całość i jest jeszcze w postaci kruszonki- 1/3 jej porcji odkładam do miski a pozostałe ugniatam na kule. I kulę i kruszonkę chowam w folii do lodówki na minimum 30 minut.

Podsypuję mąką blat i krótko przerabiam ciasto, by nabrało elastyczności. Wałkuję na wymiar formy. W formie wysmarowanej cienko tłuszczem układam ciasto i formując niewysoki brzeg. Nakłuwam widelcem, by nie robiły się brzuszki w piekarniku. Podpiekam około 13-15 minut na blado w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół.

Podane składniki masy serowej miksuję blenderem na gładko. Wykładam na wystudzony spód, niekoniecznie równo. Rozmieszczam maliny i posypuję kruszonką. Piekę około 30-35 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki - temperatura 180 stopni C, grzałka góra-dół.

Życzę Wszystkim udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

23 komentarze:

  1. Może w weekend zrobie też ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaka mnie narobiłaś na to ciasto.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj Małgosiu!Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam serdecznie, widze przepyszne ciasto i zrobie dziekuje za przepis.
    Aly nie na tej stronie , coz gdzies musze to napisac.
    Ogladam filmiki na youtube , jestem zadowolona z porad itd.i milo sie oglada. Ogladalam przed chwila o szyciu lamowki wykonczenie fieranki, wspaniala technika , dziekuje za nauke.
    Mam prosbe , i pokazanie jak wykona , tzn ; Dziekuje , swietna technika lamowki i porada. Interesuje mnie , moze pani wie jak uszyc lamowke do tiulu, lub organzy, zeby tak ladnie bylo usztywnione i byly takie fajne faldki -tez taka lamowka , mysle ze to jest jeszcze cos innego , dziekuje za pomoc i odpis, czekam na filmik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Bardzo dziekuję za miłą wizytę. W tym poście:http://oddychajwogrodzie.blogspot.com/2015/09/jak-adnie-obszywac-lamowka-firanki.html, pierwsze 3 zdjęcia są właśnie z organzą a szyję identycznie. Ważne, by przy obszywaniu nie naciągać lamówki, bo sfałduje praktycznie każdy rodzaj firany. Szczególnie przy tiulu trzeba uważać, by nie naciagać ani tiulu ani lamówki. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. przepraszam , zdublowalo mi sie pismo, i bledy porobione , tylko przez szybki ruch reka na komputerze i nie ta literke wybilo, pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam przepisu na ciasto z malinami.....u mnie z malin tylko powidła i sok.....a tu proszę ciacho palce lizać !!!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu polecam- nietrudne ciasto a smaki wspaniałe. Dziekuję i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Wow, taki trochę sernik z malinami... Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale jak najprościej a efekt niezapomniany

      Usuń
  7. Witam. Nie posiadam smalcu, czy można go zastąpić dwoma łyżkami innego tłuszczu? Czy twaróg trzeba zmielić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mozna dodać śmietanę lub po prostu masło/ twaróg zmiksowałam na gładko blenderem, ale można zmielić. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo dziękuje za odpowiedź :) Ciasto już upieczone, właśnie się studzi. Mam nadzieję, że wyszło pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. No właśnie, czy było pyszne?

      Usuń
    4. Ciasto było znakomite :) Niestety szybko znikło, ponieważ cała rodzina się nim delektowała :) Było to zdecydowanie coś nowego w mojej kuchni, połączenie kwaśnych malinek z serem - rewelacja! Dziękuję za wspaniały przepis!

      Usuń
    5. dziekuję za przetestowanie przepisu. Zapraszam na pozostałe... Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...