około 600 ml serka homogenizowanego waniliowego
500 ml śmietany kremówki 30 %
około 300 g biszkoptów
kilka łyżeczek cukru drobnego, (więcej cukru w przypadku serka niesłodzonego- trzeba po prostu próbować masę)
około 100 ml ponczu (woda zimna przegotowana zmieszana z niewielką ilością soku z cytryny)
10 g żelatyny (5 łyżeczek z małym brzuszkiem)
1 łyżka kakao
2 galaretki truskawkowe na 800 ml wody
40-50 dag ładnych truskawek
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Tortownice dobrze jest wyłożyć folią spożywczą, zwłaszcza boki, jak forma blaszana
Na spód układam biszkopty. Smaruję ponczem. Po tej czynności, lubię posypać kakao na biszkopt, czy inne ciasto spodnie, bo świetnie kontrastuje i zyskuje przez to na wyglądzie, ale śpieszyło mi się..., no i tym kakao posypcie biszkopty za mnie, będzie jeszcze ciekawiej.
Do żelatyny w szklance dodaję 3-4 łyżki zimnej wody i chwilę czekam aż spęcznieje. Dodaję około 50 ml śmietany kremówki i wstawiam szklankę do rondla z gorącą wodą. Najlepiej nie mieszać od razu a poczekać chwilę, jak całość zmięknie i dopiero zamieszać.
Miksuję śmietanę kremówkę. Dodaję cukier. Kiedy śmietana jest kremowa - lepiej za długo nie miksować, żeby nie przebić śmietany, dodaję serek i krótką chwilę miksuję do połączenia. Do lekko gorącej dobrze rozklejonej żelatyny dodaję kilka łyżeczek masy. Mieszam energicznie i wlewam do masy serowej. Miksuję całość natychmiast na dużych obrotach i krótko. Wlewam masę serowo-śmietanową na biszkopty (o i tu właśnie się pośpieszyłam, ale i tak wyszło super), wyrównuję i układam resztę biszkoptów, owoce. Wkładam do lodówki na godzinę.
Przygotowuję w międzyczasie galaretkę i tężejącą zalewam wierzch. Ponownie wkładam ciasto do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe! Pychota!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Mniom, mniom :-)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno króluje u mnie przez ostatnie weekendy regularnie. Dziś brzoskwiniowy.
OdpowiedzUsuńAch te serniki... Ulubione... myslę, że wszędzie
UsuńPychota !!
OdpowiedzUsuńDzięki Elu!Polecam!
UsuńŚwietny przepis, mam ochotę na sernik na zimno i spróbuję go zrobić z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam Janinko. Dziekuję za odwiedziny
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa preferuję jabłecznik, lecz nie wykluczone, że z przepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie na bloga :)
Jabłecznik też wspaniały a na sernik namawiam/ Dziękuję za zaproszenie
UsuńKażda mama byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńDokładnie - ja bym była a może będę???
UsuńWłaśnie zrobiłam,mogę napisać tylko jedno-pyszny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wypróbowanie przepisu!!! Pozdrawiam
Usuńwitam same smakołyki i pysznosci tutaj zapraszam na bloga własnie juz go jadłam super pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny i zaproszenie. Cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam
UsuńDlaczego zrobiły mi się grudki w serniku ?
OdpowiedzUsuńTen serniczek jest przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńniesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje dobra robota!
OdpowiedzUsuńFajne pomysły i interesujący wpis !
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, świetny wpis
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten blog !
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńwartościowy i fajny artykuł
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis!
OdpowiedzUsuńPrzepis wspaniały, przetestowałam serniczek
OdpowiedzUsuńSuper!. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę.
UsuńDużo tu kulinarnych nowinek bardzo mi się podoba ten blog.
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuń