Witam Kochani. Polecam dobry sposób na pyszną rybę. Ryby w diecie to zdrowa opcja i warto je spożywać, Przygotowałam przepis dla Tych z Was, którzy nie przepadają ani za jej zapachem ani smakiem. Dodatek imbiru, pieczarek, naturalnych przypraw ziołowych, naprawdę robi cuda. Wypróbujcie prosty przepis!
Składniki na ok. 3 porcje
około 40 dag filetów rybnych - 3 średniej wielkości filety
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
kawałek imbiru- około dwóch łyżeczek po posiekaniu
2-3 pieczarki pokrojone grubiej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka z małym brzuszkiem mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki kaszy manny z małym brzuszkiem
1 jajko lub ciut wody, jeśli masa rybna jest bardzo gęsta
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - u mnie tymianek i oregano
ciut suszonych ziół- papryka mielona, pieprz ziołowy
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Odmrożony filet miksuję w rozdrabniaczu z kaszą manną, musztardą, cebulką, połową przypraw, połowa imbiru, szczyptą soli i odrobiną ziół suszonych- papryka, pieprz ziołowy.
Do masy rybnej dodaję posiekany szczypiorek (około 1 łyżki) i mieszam łyżką. Formuję średniej wielkości klopsiki. Układam na rozgrzanym tłuszczu i krótko smażę do zrumienienia. Dodaję resztę cebulki, imbiru, ziół. Zaraz potem dosypuję pieczarki, czosnek i ciut soli. Od momentu dodania czosnku chwilę podsmażam-czosnek nie może się przypalić i podlewam całość na początek około połową szklanki wody. Duszę około 2 minut. Dodaję jeszcze około szklanki wody.
Mąkę rozrabiam w szklance w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaję do niej koncentrat, Mieszam. Dopełniam szklankę wodą i znowu mieszam. Wlewam do klopsików. Mieszam. Próbuję. Doprawiam jeśli trzeba i gotuję krótko na małym ogniu. Na koniec dodaję kolejną porcję zieleniny. Czas przygotowania - samo gotowanie to tylko jakieś 5 minut a przygotowanie, siekanie, drobienie, formowanie około 10 minut. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły. Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis
Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...
-
Witam serdecznie. Dawno nie robiłam karpatki. Ten lubiany przysmak to rodzaj ciasta ptysiowego parzonego, które pod wpływem wysokiej tempera...
-
Witam Kochani! Polecam mój prosty sposób na niesamowitą imprezową karkówkę, jak dla mnie wychodzi o niebo lepsza od tej z grilla a święta t...
-
Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sez...
Witam Pani Weroniko,dziękuję za pyszne przepisy i cenne rady ,z niecierpliwośćią czekam na kolejne ,cieplutko pozdrawiam .Halina
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Pani Halino. Dziękuję za każde odwiedziny i testowanie przepisów/ zapraszam na kolejne. Miłego smakowitego tygodnia!
Usuńwitam klopsiki zrobiłam są super i pozdrawiam życze nastepnych fajnych przepisów
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Tereso! Życzę miłego smacznego tygodnia i zapraszam serdecznie na kolejne
UsuńLubie czytać takie wpisy
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńświetny post!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na obiadek dla rodziny
OdpowiedzUsuńPychota polecam, życzę smacznego!
Usuń