poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Szarlotka z ciastem kokosowym z kremem przepis

Witam kochani! Dzisiaj przepis na słodko. Osobiście bardzo lubię w ciastach kokosowy akcent. Smak jabłek, kokosu i kremu budyniowego bardzo dobrze do siebie pasuje. Zatem zachęcam do wypróbowania. Moje ciasto przypomina bardziej ciasto babkowe, ale można wiórki dodać do ciasta kruchego.



Składniki na ciasto o wymiarach około 13 cm x 20 cm (u mnie duża forma 25 cm x 40 cm-po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroję na 2 równe części)

5 jaj
około 250 ml wiórków kokosowych (pełna szklanka, z czego 1/4 podpiekam na suchej patelni)
około 550 ml mąki zamojskiej (2 szklanki z brzuszkiem)
150 g masła roztopionego letniego lub około 180-200 ml oleju o łagodnym smaku
200 ml cukru (około 3/4 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy LINK
lub krem kokosowy LINK

lub wybierz ciasto kruche:

3 żółtka
250 g masła
200 ml wiórek
200 ml cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki szybko zagniatam i wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Przerabiam krótko ciasto, podsypując mąką także podczas wałkowania na placek zbliżony do spodu formy lub piekę dwa mniejsze kruche placki. Czas pieczenia około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra -dół

Masa z jabłek jak przygotować, żeby była ścisła i bez galaretki

około kilograma jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej z brzuszkiem lub 2 budynie o neutralnym smaku np: śmietankowe
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru lub miodu, w zależności od słodkości jabłek

Jabłka ścieram na tarce. Smażę kilka minut-zaraz zrobią się szkliste i odparowane z nadmiaru wody. Wyłączam grzanie i studzę. Dodaję do zimnych mąkę ziemniaczaną, cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam do zagotowania, cały czas mieszając. Kilka sekund gotowania i zestawiam do wystudzenia. Gotowa i świetna masa do ciast na zimno.

Przygotowanie ciasta
LINK do przepisu na filmie

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Topię masło w rondelku. Całe jaja miksuję z cukrem na kogel-mogel, czyli na gęstą aksamitną masę do rozpuszczenia cukru. Dodaję wiórki, mleko, mąkę. Krótko miksuje do połączenia i dodaję letnie masło lub olej. Ponownie chwilę miksuję. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 lub 175 stopni C., grzałka góra-dół

Wystudzone ciasto kroję na 2 równe części. Podobnie jak biszkoptowe ciasta można nasączyć delikatnie, jeśli wydaję nam się, że jest zbyt suche, dodając do pół szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki soku z cytryny.
Najpierw wykładam masę z jabłek. Dalej można położyć drugi blat i dopiero krem lub zrobić tak, jak ja to zrobiłam na filmie: ułożyłam krem bezpośrednio na masie jabłkowej. Potem przykryłam drugim płatem ciasta, który cienko posmarowałam kremem i posypałam zrumienionymi wiórkami. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

19 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalna szarlotka !! Jestem pewna że mi zasmakuje !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę próbować Pani Marzeno! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto. Poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł. Muszę to upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłą wizytę. Zachęcam do wypróbowania

      Usuń
  5. Bardzo dobry przepis. Wspaniały blog! Dziękujemy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sympatyczne odwiedziny. Zapraszam serdecznie ponownie

      Usuń
  6. Na takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smacznie - super jedzenie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.