Witam kochani! Dzisiaj przepis na słodko. Osobiście bardzo lubię w ciastach kokosowy akcent. Smak jabłek, kokosu i kremu budyniowego bardzo dobrze do siebie pasuje. Zatem zachęcam do wypróbowania. Moje ciasto przypomina bardziej ciasto babkowe, ale można wiórki dodać do ciasta kruchego.
Składniki na ciasto o wymiarach około 13 cm x 20 cm (u mnie duża forma 25 cm x 40 cm-po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroję na 2 równe części)
5 jaj
około 250 ml wiórków kokosowych (pełna szklanka, z czego 1/4 podpiekam na suchej patelni)
około 550 ml mąki zamojskiej (2 szklanki z brzuszkiem)
150 g masła roztopionego letniego lub około 180-200 ml oleju o łagodnym smaku
200 ml cukru (około 3/4 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem budyniowy LINK
lub krem kokosowy LINK
lub wybierz ciasto kruche:
3 żółtka
250 g masła
200 ml wiórek
200 ml cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagniatam i wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Przerabiam krótko ciasto, podsypując mąką także podczas wałkowania na placek zbliżony do spodu formy lub piekę dwa mniejsze kruche placki. Czas pieczenia około 15-20 minut w temp. 180 stopni C, grzałka góra -dół
Masa z jabłek jak przygotować, żeby była ścisła i bez galaretki
około kilograma jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej z brzuszkiem lub 2 budynie o neutralnym smaku np: śmietankowe
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki cukru lub miodu, w zależności od słodkości jabłek
Jabłka ścieram na tarce. Smażę kilka minut-zaraz zrobią się szkliste i odparowane z nadmiaru wody. Wyłączam grzanie i studzę. Dodaję do zimnych mąkę ziemniaczaną, cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam do zagotowania, cały czas mieszając. Kilka sekund gotowania i zestawiam do wystudzenia. Gotowa i świetna masa do ciast na zimno.
Przygotowanie ciasta
LINK do przepisu na filmie
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Topię masło w rondelku. Całe jaja miksuję z cukrem na kogel-mogel, czyli na gęstą aksamitną masę do rozpuszczenia cukru. Dodaję wiórki, mleko, mąkę. Krótko miksuje do połączenia i dodaję letnie masło lub olej. Ponownie chwilę miksuję. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 lub 175 stopni C., grzałka góra-dół
Wystudzone ciasto kroję na 2 równe części. Podobnie jak biszkoptowe ciasta można nasączyć delikatnie, jeśli wydaję nam się, że jest zbyt suche, dodając do pół szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki soku z cytryny.
Najpierw wykładam masę z jabłek. Dalej można położyć drugi blat i dopiero krem lub zrobić tak, jak ja to zrobiłam na filmie: ułożyłam krem bezpośrednio na masie jabłkowej. Potem przykryłam drugim płatem ciasta, który cienko posmarowałam kremem i posypałam zrumienionymi wiórkami. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach w lodówce.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo oryginalna szarlotka !! Jestem pewna że mi zasmakuje !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Polecam Elu, pyszna wersja. Pozdrawiam
UsuńWspaniałe ciasto. Poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę próbować Pani Marzeno! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWspaniałe ciasto. Poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWow, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję!
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Muszę to upiec.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłą wizytę. Zachęcam do wypróbowania
UsuńBardzo dobry przepis. Wspaniały blog! Dziękujemy
OdpowiedzUsuńDziękuję za sympatyczne odwiedziny. Zapraszam serdecznie ponownie
UsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńŚwietny blog !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie - super jedzenie !
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń